euro, money, boat, travel, sea
Foto: kues, Freepik

Šta je GRANOLAS i zašto analitičari preporučuju ove dionice?

Podijeli

Goldman Sachs bacio je u fokus pažnje evropske berzovne prvake s neobičnim nadimkom: GRANOLAS.

Oznaka je inspirisana ‘veličanstvenom sedmorkom’ američkog tržišta – tehnološkim velikanima koji predvode Vol Strit. Odnosi se na odabranu skupinu evropskih teškaša, uključujući GSK, Roche, ASML, Nestlé, Novartis, Novo Nordisk, L’Oréal, LVMH, AstraZeneca, SAP i Sanofi.

Ove kompanije, s visokom kombinovanom tržišnom kapitalizacijom koja premašuje 2,6 triliona eura, posljednjih godina su zasjenile rezultate šireg evropskog tržišta dionica.

GRANOLAS predstavlja oko četvrtinu tržišne kapitalizacije STOXX 600 i jednak je ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji teških sektora kao što su energija, osnovni resursi, finansije i automobili.

Osvrćući se na promjene plime i oseke na evropskom tržištu, Goldman Sachs je primijetio značajan pomak od tradicionalnih vodećih industrija kao što su telekomunikacije i nafta prije dvije decenije, do raznolikog niza sektora danas.

“Prije dvadeset godina, početkom 2000, 10 najvećih kompanija u Evropi na osnovu tržišne kapitalizacije bile su Telekomi i Nafta, s izuzetkom HSBC-a. Ako premotamo naprijed do Covid krize, nije bilo banaka, nafte ili telekomunikacione kompanije među 10 najvećih u Evropi”, napisao je analitičar Goldman Sachsa, Piter Openhajmer, u bilješci klijentima sredinom februara, prenosi SEEbiz.

U proteklih dvanaest mjeseci GRANOLAS je ostvario više od 500 milijardi eura prihoda, pokazujući godišnji rast od 8%.

“One su velikim dijelom razlog zašto su evropske dionice dobro poslovale uprkos slabom domaćem BDP-u”, primijetio je Goldman Sachs.

Ostvarili su prosječni rast od 15% tokom prošle godine, nadmašivši STOXX 600 za 5% i doprinoseći 60% ukupnog rasta indeksa.

GRANOLAS se trenutno trguje po 20x omjeru cijene i zarade (P/E). Uprkos trgovanju s premijom u poređenju s evropskim tržištima, to je standard za rastuće tvrtke i iznosi 30% diskonta u poređenju s američkim ‘veličanstvenim sedam’, koji trguju po 30x P/E.

“GRANOLAS se fokusira na vrijednost dioničara i plaća relativno visoku dividendu”, napisali su u Goldmanu.

S 2,5%, GRANOLAS-ov prosječni prinos od dividende značajno nadmašuje prinos S&P 500 od 1,5% i zasjenjuje prinos Sedam veličanstvenih od 0,3%.

GRANOLASi imaju “svoje prste” u nekim od strukturalnih tema koje najviše obećavaju – kao što su starenje stanovništva, napredak u vještačkoj inteligenciji i robotici te ESG (ekologija, društvo i upravljanje). Oni blistaju svojim pozamašnim dividendama, solidnim izgledima za rast i širokim međunarodnim dosegom.

Njihovo poslovanje, međutim, nije bez rizika.

S manje od 20% prihoda koji dolaze iz Evrope, njihove sudbine su isprepletene s dinamikom globalnog tržišta. Valutne fluktuacije, posebno jači euro, mogle bi pogoditi GRANOLAS više od ostalih domaćih i evropskih dionica s manjim tržišnim kapitalom.

Tržišna izloženost američkoj ekonomiji od 37% donosi carinske rizike, posebno ako protekcionistički nastrojeno republikansko predsjedništvo predvođeno Donaldom Trampom pobijedi na izborima.