Mobile smart phone, camera, photography
Foto: Omar Prestwich, Unsplash

Zaštita ekrana vašeg telefona polako postaje besmislena

Podijeli

Kada kupujete novi pametni telefon, prodavci vas vole gnjaviti da kupite i povećanu zaštitu — osiguranje, futrolu i, prije svega, štitnik za ekran.

Zaštitna folija ili plastika za ekran se dugo smatrala neophodnom, a košta od 10 do 60 dolara, zavisno od kvaliteta i materijala. Ovi mali komadići plastike i stakla doveli su do industrije vrijedne 50 milijardi dolara, ali ispod svega se krije prljava tajna. Vaš zaštitnik ekrana možda više nije neophodan.

Nijeste ludi ako želite da zaštitite svoj ekran. Pucanje ekrana je najtraumatičniji scenario u slučaju pada telefona na tvrdu površinu, a slijede oštećenje vodom i problemi sa baterijom. Međutim, staklo na telefonima svih ozbiljnijih proizvođača je značajno ojačalo u posljednjih pet godina. Neki stručnjaci kažu da biste mogli da preskočite zaštitnik ekrana, pa čak i upozoravaju na neke relativno nepoznate nedostatke koje vam prodavci ne govore.

„Zaista nije posebno korisno“, rekao je Raymond Soneira, izvršni direktor DisplayMate Technologies, o zaštitnim ekranima u intervjuu za Gizmodo. Soneirina kompanija istražuje kako optimizovati ekran vašeg telefona. On ne koristi zaštitnik ekrana, samo masku za telefon, ali navodi da je zauzvrat veoma oprezan kada rukuje svojim telefonom i rijetko ga ispušta iz ruke.

DisplayMate je otkrio da štitnici za ekran čine vaš telefon reflektirajućim. Ovo smanjuje kvalitet odraza vašeg ekrana i zahtijeva od vas da povećate svjetlo displeja. Tokom vremena, kaže on, to će istrošiti bateriju vašeg telefona i dovesti do kraćeg dnevnog vijeka punjenja.

Međutim, “telefonska zajednica” je podijeljena po pitanju problema sa zaštitom ekranom. iFixit inženjer za popravke, Carsten Fraunheim napominje da štitnici za ekran mogu biti korisni protiv ogrebotina, mikroabrazija i jednostavno vam pružiti mir. On tu situaciju naziva „bez pameti“, ali priznaje da su manje bitni nego što su bili.

„Kako tehnologija stakla za pametne telefone postaje sve otpornija na razbijanje, štitnici za ekrane će izgubiti svoju prodajnu karakteristiku ‘zaštite od pada’,” rekao je Fraunheim u e-poruci.

Čak i tečni štitnici za ekrane imaju svojih problema.

„Tečni štitnici ekrana koji se brišu su zmijsko ulje“, rekao je izvršni direktor iFixita Kyle Wiens. Kaže da ova vrsta zaštite zapravo kvari strukturu vašeg ekrana, iako nije imao komentar na štitnike u stilu plastičnih ili staklenih panela.

Trey Barnett, kompjuterski tehničar u Manhattan uBreakiFix, vidio je mnogo napuklih ekrana u 14 godina koliko je popravljao telefone. Međutim, kađe da je mnogo manje iPhonea sa oštećenim ekranima nego ranije.

“Rekao bih da su ekrani postali malo jači, ali, znate, to nije spriječilo ljude da ih potpuno razbiju”, dodao je.

Postoji očigledan argument u korist zaštitnika ekrana: oni koštaju manje od zamjene ekrana vašeg telefona. Iako je to istina, šanse da ćete morati popravljati ekran su daleko manje nego što su bile. Industrija zaštitnika za ekrane vrijedna više milijardi dolara bi željela da to ostane na niskom nivou.

Porijeklo zaštitnika ekrana

Godine 2021. Appleovi iPhone uređaji počeli su koristiti tzv. “Ceramic Shield”, novi materijal za koji se tvrdi da je čvršći od bilo kojeg prethodnog stakla za pametne telefone. Dolazi od Corninga, kompanije za staklo koju je Stiv Džobs naručio da proizvede prvi ekran za iPhone 2007. godine.

Poznato je da je Džobs Corningu dao rok od 6 mjeseci da proizvede ekran iPhonea, koji je prvobitno planiran da bude plastični. Corning je to uspio, stvarajući posebno jak, tanak materijal nazvan “Gorilla Glass”. Ovaj materijal se koristio u prvoj deceniji iPhonea i još se koristi u većini Samsung telefona.

“Gorilla Glass” je jači od većine stakla, ali u početku nije bilo sjajno. Zaštitni ekrani za telefone gotovo su se odmah pojavili, jer su se potrošači utrkivali da umotaju svoje telefone u zaštitne materijale.

Appleovi forumi 2008. bili su puni korisnika koji su raspravljali o ranim zaštitnim ekranima. Prvi korisnici iPhonea brzo su izgrebali svoje “Gorilla Glass” ekrane. Neki korisnici su otkrili da su ovi rani zaštitnici ekrana bili toliko loši da su se imali problema sa ekranom osjetljivim na dodir iPhone-a. Zaštitnici ekrana su, tokom vremena, postali mnogo bolji, ali i sami ekrani.

“Ceramic Shield” je bio veliki korak naprijed za tehnologiju ekrana. Materijali koji se koriste u “Ceramic Shield-u” se mnogo razlikuju od tipičnog stakla za pametne telefone. Corning ga opisuje kao negdje između keramike i stakla, a Apple kaže da je četiri puta jači od “Gorilla Glass-a”.

Međutim, ova velika poboljšanja su prošla ispod radara. To može imati neke veze sa rastom industrije zaštitnih ekrana. Do 2030. očekuje se da će ova unosna industrija porasti na otprilike 85 milijardi dolara, prema Grand View Research-u.

Zašto štitnici ekrana ostaju

Svako ko je razbio ekran svog telefona reći će vam koliko je to iskustvo bolno. Iako su ekrani telefona postali mnogo bolji, proces zamjene ostavlja dovoljno traume.

Sasvim je razumljivo zašto svoj telefon i dalje želite da zaštitite, posebno njegov ekran. Za zamjenu je potrebna velika investicija, ali sve je više dokaza da displeji postaju sve bolji. Dobra futrola za telefon može biti dovoljna.

Dakle, u kom trenutku ćemo odbaciti zaštitnike ekrana? Ove slabašne folije mogle bi degradirati kvalitet tog veoma skupog ekrana u vašem džepu, a potencijalno će vam uticati na bateriju. Štitnici ekrana svakako polako postaju stvar prošlosti.

Naslovna fotografija: Omar Prestwich on Unsplash