Foto: Pixabay

Zlatna groznica na Wall Streetu

Podijeli

Zaljubljenici u zlato se raduju jer njihov omiljeni plemeniti metal nastavlja da dostiže nove visine.

Cijena zlata porasla je u utorak na 2.141,90 dolara za trojsku uncu, zabilježivši još jedan rekord, jer se investitori i dalje klade da će Federalne rezerve sniziti stope tek u drugoj polovini godine.

Zlato se smatra jednom od najotpornijih investicija. Kada kamatne stope padnu, držanje sredstava koja isplaćuju prihod (kao što su obveznice) postaje manje privlačno od posjedovanja plemenitog metala. Međutim, neki investitori takođe vjeruju da je zlato zaštita od inflacije, kladeći se da će zadržati svoju vrijednost čak i ako cijene počnu da rastu.

Ne samo da trgovci pokušavaju da uđu u zlatnu groznicu. Kompanija Costco je počela da prodaje zlatne poluge prošlog septembra i prodala je za više od 100 miliona dolara tokom svog fiskalnog prvog kvartala 2024. Plemeniti metal obično je popularan u vremenima globalne ekonomske nelagodnosti, budući da je opipljiva imovina i manje rizično od akcija.

Indeks cijena lične potrošnje, Fed-ov preferisani mjerač inflacije, porastao je 2,4% za 12 mjeseci koji su završili u januaru. To je smanjenje u odnosu na decembarsko povećanje od 2,6% i u skladu s očekivanjima ekonomista, prema podacima Ministarstva trgovine objavljenim prošle sedmice.

Na mjesečnom nivou, osnovni indeks cijena PCE-a koji izbacuje nestabilnije kategorije hrane i energije porastao je za 0,4%. I dok je rast bio u skladu s projekcijama, indeks, koji zvaničnici Fed-a smatraju ključnim mjeračem osnovne inflacije, rastao je najbržim mjesečnim tempom od februara 2023.

Trenutno, trgovci procjenjuju oko 69% šanse da će Fed sniziti stope na sastanku o politici u junu, prema CME FedWatch Toolu. To je manja šansa nego na početku godine, kada se činilo da su investitori bili uvjereni da je smanjenje kamatnih stopa neizbježno ranije ove godine.

Investitori očekuju svjedočenje predsjednika Federalnih rezervi Džeroma Pauela u Kongresu zakazano za srijedu, nadajući se da će dobiti jasniju ideju o tome šta mogu očekivati ​​od Fed-a u narednim mjesecima.

Bitcoin, koji su njegovi nepokolebljivi pristalice nazvali digitalnim zlatom, takođe je porastao posljednjih sedmica. Kriptovaluta je u utorak nadmašila svoj prethodni rekord od 68.789 dolara koji je postignut 10. novembra 2021. godine, prekinuvši dvogodišnju kolotečinu jer je lansiranje spot bitcoin ETF-ova pomoglo da se podstakne rast vrijednosti. Bitcoin se u utorak ipak nešto malo povukao sa svojih maksimuma.

Na drugim mjestima, dionice su ove godine porasle, iako je rast ove sedmice donekle zastao. Indeks S&P 500 je ove godine postavio višestruke rekordne maksimume, a Nasdaq Composite indeks je prošle sedmice dostigao najviši nivo od 2021. godine, jer bum vještačke inteligencije i dalje zahvata Wall Street.

Izvor:CNN/Investitor