Elektroprivreda Crne Gore EPCG Nikšić

Sjedište u Trebinju: EPCG sa “Elektroprivredom Republike Srpske” osniva zajedničku firmu

Podijeli

Generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović izjavio je da su uprave elektroprivrede Srpske i Crne Gore inicirale formiranje zajedničke kompanije sa sjedištem u Trebinju kako bi pokušali raditi na novim investicijama “što će za građane značiti povoljnije cijene električne energije”.

Petrović je pojasnio da bi EPCG u toj zajedničkoj kompanija bila vlasnik 51 odsto, a ERS 49 odsto.

On je naveo da na taj način žele da pokušaju raditi na novim investicijama, bilo da je riječ o teritoriji Republike Srpske ili Crne Gore.

“Za budućnost će značiti da će građani imati povoljnije cijene električne energije i u Crnoj Gori i u Srpskoj. Ideja je da pravimo zajedničke projekte, poput boljeg iskorištavanja voda Bilećkog jezera, o čemu treba da razgovaramo, izgradnje solarnih elektrana na tom jezeru, kao i da se aktuelizuje visoka ‘Buk Bijela’ gdje bi benefiti bili i za hidrenergetski sistem ‘Gornja Drina’”, rekao je Petrović za ATV.

On je naveo da, kada je riječ o “Gornjoj Drini”, “Elektrprivreda Srbije” ima udio 51 odsto, ERS 49 odsto, a Crna Gora bi imala svoje benefite jer bi se sa velikom akumulacijom ušlo i u njenu teritoriju, ali ne i u kanjon Tare, prenosi Indikator.ba.

EPCG: Pregovori još u toku

Na ove navode reagovali su naknadno iz EPCG, navodeći da su pregovori o saradnji s ERS-om i dalje u toku.

“Dužni smo navesti da su pregovori u toku – dakle, još traju – te da će EPCG, kao najvažnija kompanija u zemlji, o svim bitnim aspektima svog poslovanja, uključujući i razgovore sa ERS-om po predmetnom pitanju, blagovremeno informisati javnost”, navodi se u pojašnjenju.

EPCG i ERS, kako se ističe, obavili su niz razgovora po osnovu pronalaska optimalne forme za bavljenje projektima od zajedničkog interesa, “naročito u dijelu koji se odnosi na valorizovanje energetskih potencijala Bilećkog jezera, a sve na fonu strateškog opredjeljenja EPCG da sve svoje projekte – bilo da ih izvodi samostalno, bilo da se rade u saradnji sa partnerima – realizuje tako da budu od koristi Crnoj Gori”.

Comments are closed.