Stambeni kvart, Central Point Podgorica, zgrada, zgrade, stambene zgrade, Zetagradnja
Foto: Investitor.me

Građevinske kompanije ne očekuju pad cijena: Investitori većinu stanova prodaju unaprijed

Podijeli

Građevinske kompanije očekuju da cijene nekretnina neće padati ove godine, već najavljuju njihov rast. Investitori većinu stanova prodaju prije završetka izgradnje stambeno-poslovnih objekata, saopšteno je Pobjedi iz najvećih crnogorskih građevinskih kompanija.

Investitori smatraju da će buduća potražnja umnogome zavisiti od uslova za dobijanje stambenih kredita, odnosno od visine kamatnih stopa.

Uglavnom se 60 do 70 odsto stanova, u objektima koje gradimo, proda prije završetka gradnje kazao je vlasnik Zetagradnja Blagota Radović i dodao da njegova kompanija trenutno gradi stanove u Podgorici i sprema se da počne gradnju na Primorju.

Iz Bemaxa su saopštili da trenutno izvode radove na stambeno-poslovnom objektu u Podgorici (370 stanova), kao i na stambeno-poslovnim objektima u Budvi (500 stanova).

“U Podgorici je do sada prodato 55 odsto stambeno-poslovnih jedinica, a u Budvi dva odsto. Sve ove stambene jedinice su prodate prije završetka izgradnje objekata”, rekli su iz Bemaxa.

I iz kompanije Čelebić poručili su da većinu stanova prodaju prije završetka gradnje obj ekta. U njihovim objektima u izgradnji u Podgorici prodato je trenutno 30 odsto stanova. Naveli su da u Podgorici grade naselje Verde Village sa 630 stanova, dva trga sa stambenim zgradama i podzemnim garažama, dva javna parkinga, 77 vila koje čine indvidualne i vile sa tri i devet apartmana, sve povezano pješačkim stazama.

U prvoj fazi projekta, koja se trenutno realizuje, u ponudi je 16 individualnih vila, 166 stanova i 22 poslovna prostora na trgu, 1.300 parking mjesta u podzemnoj garaži i 52 stana u vilama sa tri i devet apartmana kazali su iz Čelebića. U Čanju, opština Bar, Čelebić gradi Amma Resort sa hotelom sa pet zvjezdica sa 198 hotelskih jedinica i osam objekata sa 242 apartmana namijenjenih prodaji i rentiranju. Van Crne Gore su upravo završili gradnju stambene zgrade u Ljubljani (RB Elipsa) sa 64 apartmanske jedinice, poslovnim prostorima i podzemnom garažom.

Cijene

Radović je kazao da Zetagradnja prodaje stanove u Podgorici po cijeni od 1.700 do 2.400 eura po kvadratnom metru.

Na početku ove godine u prva dva i po mjeseca je došlo do blagog smanjenja interesovanja na tržištu nekretnina, ali nšta drastično rekao je Radović i dodao da će situacija na tržištu nekretnina zavisiti od stanja ekonomije u Evropi i Crnoj Gori.

“Ako dođe do rasta kamatnih stopa, sigurno će pasti tražnja za nekretninama”, saopštio je Radović i ocijenio da ne očekuje promjenu cijena u ovoj i narednoj godini, jer nema preveliku intenzivnu gradnju.

Dodao je da Zetagradnja sarađuje sa sa svim bankama u Crnoj Gori, koje kreditiraju kupce stanova.

Kamatne stope su malo porasle u zadnje vrijeme. Stanje sa svjetskog tržišta se prelilo malo i kod nas, ali nijesu sad nešto ekstremno visoke rekao je Radović. U Podgorici se cijena stanova, koje prodaje Bemaks, kreće od 1.800 do 3.000 eura po kvadratu, a u Budvi od 8.000 eura. Kažu da je trenutna situacija na tržištu nekretnina ista kao i u prethodnom periodu, te da je potražnja za stanovima skoro nepromijenjena.

“Smatramo da će doći do povećanja cijena stanova, a da će potražnja ostati na istom nivou, a umnogome će zavisiti od uslova za dobijanje stambenih kredita kod banaka”, kazali su iz Bemaxa i dodali da izgradnju finansiraju dijelom iz sopstvenih sredstava, a dijelom iz kredita banaka.

Najavili su da su u pripremi projekti koje će raditi sa novim partnerima u Ulcinju, Baru i Tivtu.

Iz firme Čelebić su precizirali da stanove u Podgorici nude za 1.800 do 2.200 eura po kvadratu, zavisno od spratnosti i pozicije, dok se u Čanju cijene kreću od 3.630 do 5.000 eura, zavisno od objekta i pozicije apartmana.

“Budući da se radi o dva jedinstvena i nesvakidašnja projekta, interesovanje i prodaja su na zadovoljavajućem nivou”, saopšteno je iz firme Čelebić.

Navode da kretanje cijena zavisi od više faktora (od ponude i tražnje, cijene materijala, cijene rada i slično)…