Ljubljana (foto: Pixabay)

Slovenija se zadužila 500 miliona eura, kamatna stopa 3%

Podijeli

Slovenija je u srijedu na međunarodnim tržištima kapitala povećala izdanje 10-godišnje RS93 obveznice u iznosu od 500 miliona eura. Emisijom je povećala izdani obujam ove obveznice na dvije milijarde eura, javlja SEEbiz.

“Uspješnost transakcije dokazana je velikim opsegom potražnje investitora”, ističu u Ministarstvu financija.

Prema današnjem saopštenju, obveznice imaju kuponsku stopu od 3 odsto i dospijevaju 10. marta 2034. godine.

Organizatori izdanja bile su banke BNP Paribas, Deutsche Bank i J.P. Morgan, a država je objavila mandat za dodatno izdanje obveznica od 250 do 500 miliona eura. Nakon objave otvorena je knjiga naloga s cjenovnom orijentacijom u području od 65 baznih bodova širenja iznad srednje stope kamatnog swapa, što je investitorima ponudilo premiju od sedam baznih bodova iznad sekundarnog tržišta.

“Ulagači su pozitivno odgovorili na ponudu te je knjiga ponuda premašila dvije milijarde eura do 12.15 sati, što je prigušilo određivanje konačnog spreada po srednjoj stopi kamatnog swapa plus 58 baznih bodova, a što je predstavljalo ekvivalent od nivoa sekundarnog tržišta”, naveli su.

Čak i nakon određivanja spreada, knjiga narudžbi nastavila je da raste te je na zatvaranju u 13 sati premašila 3,1 milijardu eura, uključujući 410 miliona eura potražnje od strane organizatora izdanja. Time je država mogla izdati dodatnu obveznicu u iznosu od 500 miliona eura. Cijena transakcije je bila u 15:53, a obveznica je odmah bila dostupna za trgovanje na sekundarnom tržištu.

Trećina ulagača dolazi iz Njemačke, Austrije i Švajcarske, 13 odsto iz Francuske, 12 odsto iz Skandinavije, 10 odsto iz srednje i istočne Evrope, uključujući Sloveniju, devet posto iz zemalja Beneluksa, a 23 odsto iz ostalih zemalja.

Prema institucionalnoj raspodjeli, 38 odsto otpada na banke odnosno riznicama, 27 odsto službenim institucijama, 24 odsto menadžerima fondova, devet odsto fondovima rizičnog kapitala i dva odsto osiguravajućim društvima odnosno mirovinskih fondova, naveli su.

Država je početkom godine izdala 10-godišnje obveznice u ukupnom iznosu od 1,5 milijardi eura s rokom dospijeća 10. marta 2034. Kuponska stopa obveznice RS93, koju je Slovenija izdala 3. januara, postavljena je na tri odsto. Prema tadašnjim podacima Ministarstva financija, potražnja je bila nekoliko puta veća od konačnog iznosa emisije.

U februaru je i Slovenija izdala tzv. javne obveznice, koje su mogli upisivati samo građani. Ukupna vrijednost ovog izdanja je 261 milion eura, dospijeće im je tri godine, a kamatna stopa 3,4 odsto. Od 27. februara njima se, kao i ostalim državnim obveznicama, trguje na Ljubljanskoj berzi.

Zakonom o izvršenju budžeta za 2024. i 2025. godinu propisano je da se država ove godine može zadužiti za najviše 4,7 milijardi eura, a 2025. za najviše 4,3 milijarde eura. U godišnjem planu otplate državnog duga za ovu godinu predviđena je ukupna otplata 3,2 milijarde eura, od čega je 2,5 milijardi eura glavnica, a ostalo su kamate.