travel, airport
Foto: Joshua Woroniecki, Pixabay

Albanija dobija treći međunarodni aerodrom

Podijeli

Očekuje se da će međunarodni aerodrom u albanskom primorskom gradu Valoni početi sa radom u martu 2025. godine, rekla je u svom obraćanju ministarka infrastrukture i energetike Belinda Balluku.

To će ujedno biti treći međunarodni aerodrom u Albaniji, nakon onih u Tirani i Kukešu, na granici s Kosovom.

Albanska vlada očekuje da će aerodrom opsluživati milion turista između marta i decembra 2025. godine, što je više nego utrostručeno u odnosu na 300.000 putnika predviđenih Ugovorom o izgradnji, rekko je Balluku ranije ove nedjelje, prenosi Avioportal.me.

Aerodromski terminal će imati površinu od 20.000 kubnih metara i biće opremljen fotonaponskim krovnim solarnim sistemom od 5,2 MWh.

Jedan od izazova su ljudski resursi koji bi pratili razvoj aerodroma, a na tome se već sad radi zajedno sa albanskom kontrolom letenja.

Konzorcijum koji predvodi švajcarska kompanija Mabco Constructions, podružnica Mabetek grupe, koju takođe čine turska kompanija IDA Group i kosovska 2A Group, počeo je da gradi aerodrom 2021. godine prema ugovoru od 103,9 miliona eura (113,5 miliona dolara) za njegovu izgradnju, rad i održavanje.