uber, car, driving, driver
Foto: Freepik

Uber plaća 178 miliona dolara za rješavanje spora u Australiji

Podijeli

Uber je pristao da plati 178 miliona dolara za rješavanje spora sa taksistima i unajmljivanjem vozača automobila u Australiji koji kažu da su izgubili zaradu zbog ove aplikacije za vožnju, objavila je advokatska firma uključena u spor.

Advokati Maurice Blackburna, koji su 2019. godine podnijeli grupnu tužbu u ime više od 8.000 vlasnika i vozača taksi i rent-a-automobila, rekli su da je ovaj slučaj jedan od najuspješnijih sudskih postupaka ikada preduzetih protiv giganta koji nudi usluge dijeljenja vožnje.

“Uber se borio i zubima i noktima, svaki dan, pet godina koliko je ovo trajalo, pokušavajući na svaki način da uskrati članovima naše grupe bilo kakav oblik lijeka ili kompenzacije za njihove gubitke”, kazao je direktor advokatske kancelarije Maurice Blackburn, Majkl Doneli u izjavi u ponedjeljak.

“Ovo će biti jedno od pet najboljih nagodbi u australijskoj pravnoj istoriji – što stavlja van svake sumnje činjenicu da je Uber odgovoran za svoje postupke”, dodao je Donelly.

Uber je rekao da je od 2018. dao “značajne” doprinose raznim šemama naknade za taksi na državnom nivou i da je nagodba “čvrsto stavila ova pitanja naslijeđa u našu prošlost”.

“Kada je Uber počeo prije više od deset godina, propisi o dijeljenju vožnje nijesu postojali nigdje u svijetu, a kamoli u Australiji. Danas je drugačije, a Uber je sada regulisan u svakoj državi i teritoriji širom Australije, a vlade nas prepoznaju kao važan dio nacionalnog transportnog miksa”, navodi se u saopštenju kompanije.

“Porast usluga dijeljenja vožnje razvio je ukupnu australijsku transportnu industriju od tačke do tačke, donoseći sa sobom veći izbor i poboljšana iskustva za potrošače, kao i nove mogućnosti zarade za stotine hiljada australijskih radnika”, naveo je Uber.

Uber će se i dalje fokusirati na pomaganje milionima Australijanaca koji koriste uslugu da „stignu od tačke A do tačke B na siguran, pristupačan i pouzdan način“, dodala je kompanija.

Izvor:AlJazeera/Agencije