Džef Bezos, Jeff Bezos, Elon Musk, Ilon Mask
Bezos i Mask (Ilustracija)

Mask tone na ljestvici najbogatijih: Šef Amazona ga ponovo pretekao

Podijeli

Osnivač i predsjednik Amazona Džef Bezos pretekao je Ilona Maska i postao drugi najbogatiji čovjek na svijetu u utorak popodne, po četvrti put od početka marta.

Forbes napominje da se dvojac uporno takmiči za poziciju drugog najbogatijeg milijardera, dok tron suvereno drži Francuz, direktor konglomerata luksuznih brendova LVMH, Bernar Arno, s neto vrijednošću 235,3 milijarde dolara.

Bezosova procijenjena neto vrijednost porasla je za oko 1,3 milijarde dolara u utorak popodne, dok je Maskovo bogatstvo istovremeno palo za oko 1,2 milijarde dolara, prema Forbsovoj listi milijardera u realnom vremenu.

Forbes procjenjuje da Bezos vrijedi oko 194,1 milijardu dolara po presjeku u utorak, a Mask oko 193 milijarde.

Mask držao poziciju samo jedan dan

Maskov pad na treće mjesto najbogatijih dogodio se samo jedan dan nakon što je povratio svoju poziciju druge najbogatije osobe zbog povećanja cijene Teslinih dionica. U ponedjeljak su se pojavile vijesti o skoku cijene Teslinog električnog vozila Model Y u nekim područjima, što je dovelo do povećanja Teslinih dionica za više od 5%, što je najveći skok u procentima u jednom danu od 14. novembra 2023. godine.

Od početka marta, Mask i Bezos su se više puta izjednačavali na rang listi bogatstva, a posljednji slučaj je bio prošle sedmice kada su dionice Tesle pale na 10-mjesečni minimum, nakon što su analitičari Wells Farga Maskovu kompaniju za električna vozila ocijenili „kompanijom bez rasta.” Oko dvije trećine Maskovog bogatstva dolazi upravo od njegovog udjela u Tesli, dok oko 85% Bezosovog bogatstva potiče od njegovih 10% vlasništva u Amazonu, procijenio je Forbes u septembru.