Andrijevica Peć autoput rjesenje monteput
Dionica za koju se traži idejno rješenje (Ilustracija: Monteput)

Brza veza do Prištine i Skoplja: Evropski fondovi i za auto-put od Andrijevice do Čakora

Podijeli

Auto-put Andrijevica – Peć bi na najbezbjedniji način povezao Podgoricu sa Prištinom i Skopljem, odnosno sa regijom kroz koju prolazi na teritoriji tih država, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Iz resora Filipa Radulovića ističu da taj putni pravac ispunjava prvi preduslov za finansiranje iz dostupnih EU fondova.

Krajem februara Monteput je raspisao tender za izradu idejnog rješenja auto-puta Andrijevica – Peć, dionica Andrijevica – Čakor, dužine oko 27 kilometara. Putni pravac Andrijevica – Peć ima za cilj da regionalno poveže Crnu Goru sa teritorijom Kosova i u konačnom s evropskim koridorima, odnosno preko auto-puteva na Kosovu sa Sjevernom Makedonijom, Bugarskom, a Kosovo preko Crne Gore s Evropom, kazali su Pobjedi iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Iz Ministarstva su naveli da je taj putni pravac prepoznat Prostornim planom Crne Gore kao krak auto-puta Bar Boljare i egzistira u planskim i strateškim dokumentima i u prethodnom periodu.

“Stav je da se izradi tehnička dokumentacija za sve auto-puteve i brze saobraćajnice, kako bi projekti bili zreli za fazu izvođenja radova, kada se za to stvore uslovi”, rekli su iz Ministarstva saobraćaja, ali nijesu mogli da preciziraju kada bi mogla početi izgradnja te saobraćajnice.

“Kako se radi o međudržavnom projektu, koji bi se realizovao u saradnji sa Kosovom, a što je i utvrđeno kroz Memorandum o razumijevanju i saradnji na realizaciji infrastrukturnih projekata između vlada, početak i način realizacije ovog projekta će se naknadno utvrditi”, naveli su iz Ministarstva saobraćaja.

Istakli su da će, nakon završetka idejnog rješenja, imati preliminarnu cijenu izgradnje dionice Andrijevica – Čakor.

“Kako je taj putni pravac sadržan u proširenoj mreži evropskih puteva, ispunjava prvi preduslov za finansiranje iz dostupnih EU fondova. Nastojanje Ministarstva je da se što više puteva koji ispunjavaju propisane uslove finansiraju iz fondova EU, te je namjera i za ovaj putni pravac”, poručili su iz Ministarstva saobraćaja.

Ranije je iz Monteputa saopšteno da je svrha izrade tehničke dokumentacije detaljno istraživanje i određivanje optimalnog koridora za izgradnju te dionice. Cilj je da idejno rješenje u potpunosti odgovara potrebama kako Crne Gore, tako i Kosova.

Projektant je obavezan da sagleda sve tehničke, ekonomske, prostorne, ekološke i druge aspekte i posljedice izgradnje, uz poštovanje uslova iz projektnog zadatka uz primjenu savremenih tehničko-tehnoloških metoda i alatki.

“Ovo posebno dobija na značaju ako se ima u vidu da, zbog složene konfiguracije terena, značajni dio trase čine tuneli i mostovi”, kazali su ranije iz Monteputa.