job, business, deal, handshake, office
Foto: Pixabay

Ruski milijarder kupio Zvečevo

Podijeli

Hrvatska kompanija Zvečevo dobila je novog vlasnika, firmu Flexway ruskog milijardera Denisa Štengelova. Većinski vlasnik Zvečeva Zdravko Alvir prodao je više od 75 odsto udjela u Zvečevu zagrebačkoj podružnici kompanije Flexway čije je sjedište u Dubaiju.

Osnivač hrvatske podružnice Flexway Adriatic je kompanija Flexway sa sjedištem u Ujedinjenima Arapskim Emiratima, odnosno u slobodnoj zoni u Dubaiju. Vlasnik Flexwayja je Denis Štengelov koji vlasnički kontroliše i KDV, veliku prehrambenu kompaniju u Rusiji. KDV se bavi i proizvodnjom slastica te ima u vlasništvu maloprodajni lanac Yarche! s više od hiljadu supermarketa u Rusiji. Štengelov, ruski državljanin, godinama živi u Australiji, a Ukrajina ga je stavila na popis sankcioniranih osoba, piše Danica.

Ko je Štengelov?

Denis Štengelov 94. je najbogatiji Rus i 2133. najbogatiji u svijetu s bogatstvom vrijednim 1.3 milijarde dolara, objavio je Forbes.

Kompanija Flexway Adriatic, osnovana lani u decembru u Hrvatskoj, sada mora da objavi javnu ponudu za preuzimanje svih dionica Zvečeva, odnosno oko 25 odsto koje drže mali dioničari. Među njima je i Nenad Bakić s 2.25 dionica. Na čelu firme Flexway Adriatic je Ilija Karamatić, menadžer koji u Hrvatskoj radi i za rusku kompaniju KDV grupa, koja je u vlasništvu Štengelova.

Zvečevo je prošlu godinu zaključilo s prihodima od 14.5 miliona eura, 37 odsto više nego godinu ranije. Smanjen je i gubitak, sa 842 hiljade eura u 2022. na 174 hiljade eura u prošloj godini, piše Lider.