Ilustracija: Pixabay

Fokus na AI: Apple zakazao godišnju konferenciju za programere

Podijeli

Apple je najavio da će njegova godišnja Worldwide Developer Conference (WWDC) početi 10. juna, kada se očekuje da će kompanija pokazati svoja najnovija dostignuća iz segmenta vještačke inteligencije (AI).

Konferencija, koja se tretira kao glavna prezentacija vijesti o novom softveru Apple-a, trajaće od ponedjeljka, 10. juna do petka, 14. juna.

Iako se prošlogodišnji WWDC fokusirao na predstavljanje Vision Pro slušalica mješovite stvarnosti, koje su lansirane u trgovinama u februaru, ove godine se očekuje da će se biti posvećena Appleovim naporima AI. Kompanija je navodno zainteresovana za licenciranje i izgradnju Googleovog Gemini AI motora, koji uključuje chat botove i druge AI alate, u nadolazeće iPhone uređaje i njegove funkcije iOS 18.

Kako sve više tehnoloških kompanija ulaže milijarde dolara u razvoj i uvođenje vještačke inteligencije, Apple je uglavnom izostavljen iz razgovora, a mnoge druge tehnološke kompanije čine velike korake u tom prostoru. Partnerstvo s Google-om katapultiralo bi Apple u rastuću trku u “naoružanju” vještačkom inteligencijom.

Istraživači Apple-a su takođe nedavno rekli da su razvili set multimodalnih modela – koji se odnosi na AI sistem koji može interpretirati i generisati različite vrste podataka, poput teksta i slika u isto vrijeme – nazvanih MM1. U izvještaju tih istraživača navodi se da se te nove metode mogu pohvaliti “superiornim sposobnostima” i mogu ponuditi napredno rasuđivanje i učenje u kontekstu kako bi se odgovorilo na tekst i slike.

U saopštenju za javnost, kompanija je rekla da će WWDC 2024 objaviti softverska ažuriranja koja dolaze za iPhone, iPad, Mac, Apple Watch, Apple TV i Vision Pro slušalice.