warehouse, skladište, roba, sirovine
Ilustracija (Foto: ELEVATE, Pexels)

RC Europe gradi najveći logistički centar u Hrvatskoj

Podijeli

RC Europe, razvojno-investiciona grupacija iz Češke, najavila je početak nove faze u izgradnji svog prvog projekta u Hrvatskoj – najvećeg i najmodernijeg logističkog centra RC Zone Samobor, uz imena prvih zakupaca, sve glavne igrače u sektoru logistike.

U blizini izlaza s auto-puta A3 i slovenačke granice, na zemljištu površine 170.000 kvadratnih metara, nalaziće se objekat površine 86.000 kvadratnih metara za iznajmljivanje.

Procijenjen na više od 100 miliona eura, a dovršetak se očekuje za godinu dana, zakupci će prostor ovog budućeg logističkog centra moći da koriste prema svojim željama i potrebama – bilo za skladištenje, proizvodnju ili kancelarijsko poslovanje.

Potencijal i prednosti RC Zone već su prepoznala tri značajna zakupca koji su svoje buduće poslovanje odlučili da unaprijede unutar poslovne zone Bobovica. Prvi dogovor postignut je s hrvatskom podružnicom globalnog logističkog lidera DB Schenkera, prisutnog u više od 150 zemalja s više od 2000 poslovnica i približno 74.500 zaposlenih.

Slijedi ga Logaritam, kompanija čiji tim iskusnih stručnjaka već petnaest godina nudi usluge skladištenja, manipulacije, nacionalne distribucije, kao i međunarodnog prevoza tereta.

Treći partner je Milšped koji već 30 godina pruža moderne logističke i transportne usluge u 14 zemalja na 3 kontinenta. Iako već posjeduju impresivno skladište u obližnjoj Svetoj Nedelji, ovom potvrdom partnerstva znatno će proširiti postojeće kapacitete.

Nakon višemjesečnog predanog rada i uspješno završenih pripremnih i zemljanih radova, projekat je nedavno ušao u novu fazu, fokusirajući se na armiranobetonske radove i montažu montažnih konstrukcija, uključujući 120 fasadnih stupova, kao i dugo očekivanu montažu krovne konstrukcije.

“Izuzetno smo ponosni na dosadašnji napredak na projektu RC zona Samobor; sve teče planiranom dinamikom, a kapaciteti se ubrzano popunjavaju renomiranim imenima iz branše. Veselimo se budućim dogovorima i završetku samih radova. Pohvalio bih cijeli tim te zahvalio Gradu Samoboru i lokalnoj zajednici na podršci i saradnji u stvaranju logističkog centra koji će biti ključan za lokalnu i regionalnu privredu, a ujedno će postavljati nove standarde u logističkoj industriji”, rekao je Antonín Dillenz, izvršni direktor RC Europe i vođa projekta.

Projekat RC Zone dobar je primjer zelene i održive gradnje u skladu s međunarodnim BREEAM® certifikatom. Sadržaće solarnu fotonaponsku elektranu snage 7 MW na krovu, kao i punionice za električne kamione i automobile.

Toplotne pumpe i druga ekološki prihvatljiva rješenja biće implementirana za grijanje i hlađenje, s ciljem da ovaj centar predstavlja budućnost održive logistike i poslovanja.