Ryanair
Foto: Ryanair

Ryanair otvorio bazu u Dubrovniku

Podijeli

Niskotarifni prevoznik Ryanair otvorio je bazu u Dubrovniku ove sedmice stacioniranjem dva aviona Boieng 737 MAX 8 na aerodromu “Ruđer Bošković”, s planovima da opslužuju grad i tokom zimskih mjeseci.

To je treća baza aviokompanije u Hrvatskoj, uz Zagreb i Zadar. Kao rezultat toga, Ryanair je u procesu uvođenja sedamnaest novih linija iz Dubrovnika te će ove ljetne sezone opsluživati ​​ukupno devetnaest destinacija iz tog grada.

Avio-kompanija je potvrdila da planira da održava operacije iz Dubrovnika i tokom zimske sezone 2024/25, s najmanje tri linije koje će saobraćati tokom cijele godine, od kojih će jedna biti London Stansted, iako će sama baza raditi samo tokom ljeta. Očekuje se da će Beč i Dablin biti preostale dvije cjelogodišnje destinacije.

Osvrćući se na dolazak Ryanaira, generalni direktor aerodroma Viktor Šober rekao je da su veoma zadovoljni što je Ryanair otvorio svoju novu bazu na aerodromu Ruđer Bošković sa dva svoja aviona, “te ću iskoristiti priliku da se zahvalim svim našim zaposlenima koji su aktivno radili na ovom projektu posljednjih mjeseci i odradili su odličan posao u saradnji sa Ryanair-om”.

“Sada je pred nama izazovna sezona, koja će vjerovatno biti rekordna, a pred nama je puno posla”, dodao je.

“Gradeći na našim bazama u Zagrebu i Zadru, Ryanairova nova baza u Dubrovniku predstavlja daljnju investiciju od 200 miliona američkih dolara, odnosno ukupno 800 miliona u tri baze u Hrvatskoj, stvarajući više od šezdeset visoko plaćenih poslova za pilote i kabinsko osoblje, uz podršku za više od 500 lokalnih poslova u Dubrovniku kroz naš doprinos cjelogodišnjem turizmu i povezanosti”, objavio je Ryanair.

Ovog ljeta Ryanair ima na raspolaganju 450.000 mjesta na svojim dubrovačkim letovima, obavljajući 54 nedjeljne rotacije iz hrvatskog primorskog grada. To predstavlja značajno povećanje na dvije sezonske linije koje je avio-kompanija održavala sa aerodroma u proteklih nekoliko godina – Dablinu i Beču.

Aerodrom Dubrovnik imao je 75.370 putnika u prvom tromjesečju 2024, što je pad od 8,3% u odnosu na isti period prošle godine, kao i pad od 36,1% u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu.