The Capital Plaza Podgorica, Business building
Ilustracija (Foto: Rajko Milić)

Subvencije za kupovinu električnog automobila povećane sa 5.000 na 7.000 eura

Podijeli

Direktor Eko fonda Draško Boljević saopštio je da u saradnji sa Ministarstvom prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine rade kandidaturu za novu fazu projekta 5000+, te da je odlučeno da se povećaju subvencije građanima i javnom sektoru za električne automobile sa 5.000 na 7.000 eura, za hibridne sa 2.500 na 4.000, kao i 50 odsto na punionice.

Boljević je u “Linku” na Radiju Crne Gore istakao da je ostalo da subvencije povećaju za privredne subjekte, budući da su oni u velikoj mjeri zagađivači.

Istakao je da će se budući projekti odnositi na panele, fasade, bravariju, pelet, toplotne pumpe, izolaciju u potkrovlju i podnu izolaciju, te sisteme za hlađenje/grijanje.

Direktor Eko fonda pohvalio je Radio i Televiziju Crne Gore (RTCG) i istakao da “zeleni” projekti Javnog servisa treba da budu za primjer.

U direktnoj saradnji sa Eko fondom RTCG danas će potpisati treći ugovor za nabavku električnih vozila.

Prva faza ugradnje solarnih panela odrađena je sa EPCG – projekti 3000+ i 5000+.

“Cilj projekta je da se struja proizvodi na mjestu potrošnje i kad istekne taj period onda faktički proizvodite struju za svoje potrebe”, rekao je Boljević u “Linku”.

Istakao je da građani nemaju dodatni trošak po pitanju investicija – EPCG kreditira, Eko fond subvencioniše, Dolar gradnja izvodi radove.

“To je pionirski projekat, bilo je dosta izazova, kašnjenja, ali ta staza je sada dobro utabana”, naglasio je direktor Eko fonda.

Po pitanju kupovine električni automobila, Boljević je rekao da se mora voditi računa o računici na godišnjem nivou.

“Stepen intresovanja se povećao u zadnje tri godine, a tom ide u prilog i cijena goriva, kao i veća cijena automobila”, zaključio je on.