Porto Montenegro
Porto Montenegro, ilustracija

U Porto Montenegro do sada uloženo više od 900 miliona eura

Podijeli

U projekat Porto Montenegro ukupno je uloženo više od 923,4 miliona eura i taj projekat višestruko je premašio dogovorenu visinu investicije od 450 miliona eura. Samo u periodu od jula do decembra prošle godine, u ovaj projekat je investirano 38,8 miliona, pokazuju podaci o aktivnostima na realizaciji prioroitetnih projekata iz oblasti turizma.

U izvještajnom periodu akcenat je bio na realizaciji projekta Boka Place, a u izvještaju se navodi da su u završnoj fazi radovi na na poslovnim prostorima, te da se u narednom periodu očekuje njihova primopredaja budućim korisnicima.

“Sa izgradnjom Boka Place započeta je i izgradnja dijela druge faze infrastrukture, radnog naziva Faza 2A, za koju je glavni izvođač uveden u radove krajem decembra 2022. godine. U toku je izvođenje građevinskih radova Faze 2A koji napreduju planiranom dinamikom, a sve parcele u ovom obuhvatu biće dio projekta pod nazivom Synchro Yards”, stoji u informaciji koju je Vlada usovjila na sjednici prošle sedmice.

Kompleks Synchro Yards je zamišljen kao novo područje koje će predstavljati srž naselja i marine Porto Montenegro, sa ciljem da, pruži inovativno urbano područje svjetskih razmjera sa bogatim sadržajima.

“Trenutno je projekat Synchro Yards je u fazi projektovanja, i za određene djelove – objekte mješovite namjene Aeris, Aurora, Lyra i objekat hotela Ivo je pribavljena saglasnost glavnog državnog arhitekte”, navedeno je.

Krajem 2023. godine, u kompanijama koje realizuju projekat Porto Montenegro bilo je angažovano 580 osoba, od toga su 402 crnogorski državljani, a 178 stranci.

U dokumentu se podsjeća da je ugovor o realizaciji projekta Porto Montenegro potpisan između Vlade Crne Gore, Adriatic Marinas i P.M. Securities INC, stupio je na snagu 20. avgusta 2008. godine.

Projekat predstavlja preuređenje nekadašnjeg mornaričko-tehničkog remontnog zavoda u Tivtu u visokokvalitetni nautičko-turistički rizort, a podrazumijeva izgradnju marine sa 850 vezova za jahte svih veličina, hotela 5 zvjezdica, luksuznih stanova, restorana, barova, kafea, galerije, nautičkog muzeja i ostalih turističkih i komercijalnih sadržaja. Danas se na ovoj lokaciji nalazi luksuzni hotelsko-turistički kompleks prepoznatljiv po hotelskom brendu Regent i vodećoj marini luksuznih jahti na Mediteranu, od 464 vezova Porto Montenegro.

“Od početka realizacije ovog projekta izgrađen je luksuzni hotel Regent Porto Montenegro i luksuzna marina sa propratnim sadržajima, kompleks od 9 objekata turističkog stanovanja, bazen, Buddha-Bar Beach karakteristične arhitekture, i rekonstruisan je stari objekat u kojem se sada nalazi Muzej nautičkog nasljeđa”, navodi se u informaciji.

Predstavnici državnog investicionog fonda Dubaija Investment Corporation of Dubai (ICD), potpisali su 2016. godine Protokol o primopredaji nautičko-turističkog kompleksa i marine za mega jahte Porto Montenegro. U novembru 2019. godine potpisan je ugovor o upravljanju sa kompanijom Kerzner International, vodećom međunarodnom kompanijom koja se bavi izgradnjom i upravljanjem rizortima, destinacijama, ultraluksuznim hotelima i inovativnim iskustvima u oblasti zabave i igara na sreću, a koja je, između ostalog, autor brenda One&Only i Atlantis rizorta u Dubaiju.

Dalje se podsjeća da je investitor u oktobru 2020. godine podnio prijavu građenja za izgradnju novog dijela projekta hotela kategorije 5 zvjezdica sa 240 smještajnih jedinica.

“U pitanju je hotel Boka Place predračunske vrijednosti 43,67 miliona eura, a namjera investitora je da u okviru hotela otvori 96 novih radnih mjesta. Investicija hotela se prati kroz posebni program ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore”, zaključuje se u dokumentu.

Izvor:eKapija