robot, artificial inteligence,
Ilustracija (Foto: Laura Musikanski, Pixabay)

Vodiće ga Sulejman: Micorosft u Londonu otvara centar za vještačku inteligenciju

Podijeli

Američki tehnološki div Microsoft planira u Londonu osnovati novi centar za vještačku inteligenciju (AI) koji će biti usmjeren na razvoj proizvoda i tehnološka istraživanja, javlja njemačka agencija dpa.

Centar će voditi britanski suosnivač giganta vještačke inteligencije DeepMinda, koji je sada u vlasništvu američkog Googlea, Mustafa Sulejman.

Kako je najavio Sulejman, novi centar, koji će biti smješten u području Pedingtona, promovisaće napredak u najsavremenijim jezičnim modelima vještačke inteligencije i njihovoj pratećoj infrastrukturi.

U blogu je takođe napisao da će se s centrom otvoriti nova radna mjesta, pri čemu će Microsoft zapošljavati “nevjerovatne pojedince koji žele raditi na najzanimljivijim pitanjima i izazovima vještačke inteligencije našeg vremena”.

Prema njegovim riječima, centar će biti velika prednost za Veliku Britaniju koja je predana naprednoj, odgovornoj i sigurnoj vještačkoj inteligenciji.

Time će Microsoft dodatno proširiti svoju prisutnost na Ostrvu. Već ima vlastitu razvojnu laboratoriju u Kembridžu.

U svjetlu svojih planova vezanih uz vještačku inteligenciju, kompanija je krajem prošle godine najavila da će u Veliku Britaniju uložiti 2,5 milijardi dolara.