HSBC banka London, najveća evropska banka
Foto: Joshua Lawrence, Unsplash

Dogovor od 550 miliona dolara: HSBC prodaje poslovanje u Argentini

Podijeli

HSBC je pristao da proda svoje poslovanje u Argentini Grupo Financiero Galicia – najvećoj privatnoj finansijskoj grupi u zemlji – za 550 miliona dolara, objavila je u utorak bankarska grupacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Taj potez dolazi u trenutku kada je banka, najveća evropska po tržišnoj vrijednosti, sve intenzivnija u Aziji u sklopu strateške revizije predstavljene 2021. godine i pošto je ugasila poslovanje u drugim regijama, uključujući Sjedinjene Države i Francusku.

“HSBC Argentina je uglavnom lokalni biznis, s ograničenom povezanosti s ostatkom naše međunarodne mreže”, rekao je izvršni direktor Noel Quinn u izjavi, dodajući da jedinica “generiše značajnu volatilnost zarade” za banku.

Analitičari kažu da je odluka HSBC-a da izađe iz hiperinflatorne ekonomije nastavak napora banke da pojednostavi poslovanje.

„Ova prodaja je u skladu sa HSBC-ovim obrascem povlačenja sa tržišta na kojima je imao problema, kao što su Francuska i Kanada“, rekao je Will Howlett, finansijski analitičar u Quilter Cheviotu.

Quinn iz HSBC-a nazvao je dogovor “još jednim važnim korakom” u pomjeranju fokusa banke na “mogućnosti veće vrijednosti u našoj međunarodnoj mreži”.

Očekuje se da će prodaja dovesti do gubitka od milijardu dolara prije oporezivanja za HSBC u prvom kvartalu ove godine, dodala je banka.

Sophie Lund-Yates, vodeći analitičar kapitala u Hargreaves Lansdownu, rekla je da će finansijski udar biti “kratkoročan” i “nadoknađen olakšanjem da grupa ide dobro prema svojim planovima za racionalizaciju”.

U međuvremenu, HSBC-jevo poslovanje u Kini takođe šteti njegovoj zaradi. Banka je u februaru prijavila veliki pad kvartalne dobiti, dijelom zbog izloženosti kineskoj problematičnoj industriji nekretnina.

Izvor:CNN/Investitor