autoput, gradilište, construction, highway, motorway
Ilustracija (Foto: Ricardo Resende, Unsplash)

Počinje gradnja: BiH se povezuje s auto-putem Beograd – Zagreb

Podijeli

Izgradnja graničnog prelaza na novoj brzoj saobraćajnici u izgradnji, koja će Gradišku preko novoizgrađenog mosta na Savi povezati s auto-putem Zagreb – Beograd, počinje sjutra.

To je potvrđeno u Ministarstvu finansija Hrvatske, koje je odgovorno za ovaj objekat.

S obzirom na to da je rok izgradnje, koji su naveli, godinu dana od uvođenja izvođača u radove, to znači da bi se moglo očekivati da brza saobraćajnica bude puštena u saobraćaj u aprilu 2025. godine.

“Nakon sprovedenog postupka javne nabavke sklopljen je ugovor s odabranim izvođačem izgradnje objekata na budućem GP Gradiška, koji će biti uveden u posao 10. aprila 2024. godine. Prema zaključenom ugovoru, rok za završetak radova, a time i stavljanja u funkciju GP je 12 meseci od dana uvođenja izvođača u posao”, pojasnili su oni za Nezavisne novine.

U “Hrvatskim cestama” su juče potvrdili da se izgradnja saobraćajnice odvija prema planu, iako je bilo manjih opravdanih kašnjenja zbog vremenskih uslova. Kako navode, radovi se trenutno izvode na mostovima Rukavac Strug i kanal Nova Sava, kao i na nadvožnjaku Novi Varoš.

“Na trasi saobraćajnice radovi na izradi nasipa su u visokom stepenu završenosti, pa slijedi izrada putne konstrukcije. Na objektima se izvode nadgradni radovi”, kažu oni, uz napomenu da je planirani završetak radova jesen ove godine, ali zbog nepostojanja graničnog prelaza saobraćajnica neće moći da bude otvorena za prekogranični saobraćaj.

Edin Forto, ministar komunikacija i transporta BiH, za “Nezavisne” je rekao da su za to ministarstvo mostovi kod Gradiške i Svilaja prioritet i dva međudržavna mosta od važnosti za obje države.

Što se tiče izgradnje graničnog prelaza, kazao je da je propuštena prilika da se već izgrađen granični prelaz sa bh. strane koristi kao zajednički, jer se hrvatska strana opredijelila za izgradnju novog graničnog prelaza, podsjetivši da su radovi na brzoj saobraćajnici na hrvatskoj strani u poodmakloj fazi, a most preko Save otvoren u julu 2022. godine.

Naslovna fotografija: Ricardo Resende, Unsplash

Izvor:Nezavisne novine, Dejan Šajinović/B92