Dionica auto-puta od Mateševa do Andrijevice (označena plavim krugom)

EBRD najavljuje tender za auto-put: Vrijednost dionice Mateševo – Andrijevica 530 miliona eura, banka finansira 200 miliona

Podijeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je obavještenje za tender za izgradnju autoputa Bar-Boljare, dionica Mateševo – Andrijevica.

Kako je pojašnjeno u obavještenju, procijenjena vrijednost radova je 530 miliona eura, dok će od tog iznosa EBRD finansirati 200 miliona.

Riječ je o drugoj dionici auto-puta od Mateševa do Andrijevice u ukupnoj dužini od 22 kilometra. Klijent banke je preduzeće Monteput, koje sredstava od kredita, odnosno donacije kojom upravlja EBRD, namjerava da utroši za izgradnju ove dionice auto-puta.

Kako se navodi, ovo obavještenje služi samo u informativne svrhe, te da poziv još nije otvoren za prijave.

eKapija podsjeća da je predsjednik Vlade Milojko Spajić nedavno saopštio da je EBRD Crnoj Gori odobrila kredit u iznosu od 200 miliona eura. Uz kredit bi išao i grant Evropske komisije (EK) koji bi činio 40% te investicije.

“Ukoliko ukupna vrijednost projekta bude 500 miliona eura, iznos granta biće 200 miliona, a ukoliko bude 600 miliona, onda će iznos granta biti oko 240 miliona eura”, kazao je tada Spajić.

Direktor Monteputa Milan Ljiljanić najavio je tada da će najprije biti objavljen pretkvalifikacioni poziv, a potom tender sredinom godine.

Iz Vlade su ranije ambiciozno najavljivali da gradnja druge dionice, nakon tendera i izbora izvođača, počne već ove godine.

Izvor:eKapija