euro, money
Foto: Lino Mirgeler/dpa

Rekordne finansije njemačkih domaćinstava

Podijeli

Finansijska imovina privatnih domaćinstava u Njemačkoj dostigla je prošle godine rekordnu vrijednost od oko 7.716 milijardi eura.

Do kraja 2023. rast cijena akcija i udjela u investicionim fondovima, između ostalog, donio je povećanje od 250 milijardi eura u odnosu na treći kvartal, saopštila je u četvrtak njemačka centralna Bundesbanka.

Domaćinstva takođe stavljaju više novca na štednju, sa višim kamatama i sa dužim rokovima. U odnosu na kraj prošle godine, finansijska imovina je porasla 6,6 odsto.

Bundesbanka je procijenila ukupnu dobit u četvrtom kvartalu od akcija na berzi, učešća u investicionim fondovima, kao i potraživanjama iz penzijskih i fondova osiguranja, na 184 milijarde eura.

Ubjedljivo najveći dio finansijskih sredstava je još u gotovini i depozitima kod banaka i štedionica. Ovaj segment je na kraju prošle godine dostigao 3.214 milijardi eura, a od tada je dodatno uvećan.

Bez dugova, neto finansijska imovina privatnih domaćinstava je, u odnosu na prethodni kvartal, porasla za 244 milijarde, na 5.560 milijardi eura.

U svojoj procjeni, Bundesbanka uzima u obzir gotovinu i bankovne depozite, hartije od vrijednosti, kao i potraživanja od osiguravajućih kompanija. Detalji kako je gigantska suma raspoređena nijesu jasni iz podataka. Nekretnine nijesu obuhvaćene.

Izvor:dpa/Investitor