China, Beijing, Kina, Peking, banka, bank, CZBANK
Ilustracija (Foto: Jéan Béller, Unsplash)

Kineska ekonomija u 3 grafikona

Podijeli

Izvještaj kineske vlade za prvo tromjesečje 2024. dao je mješovite signale za optimizam ali i upozorio na sistemska pitanja koja i dalje koče ekonomski rast.

Grafikoni Newsweeka zasnovani na najnovijim podacima kineskog Nacionalnog zavoda za statistiku ilustruju tri ključna faktora druge po veličini svjetske ekonomije.

BDP

Prema novim podacima, kineski bruto domaći proizvod ( BDP ) povećao se 5,3 odsto na godišnjem nivou, nešto više nego u četvrtom kvartalu 2023. i nadmašio očekivanja mnogih ekonomista.

Iako prerano, čini se da ta cifra dovodi ekonomiju na pravi put kako bi ispunila godišnji cilj rasta od “oko 5 odsto” koji je prošlog mjeseca objavilo kinesko Državno vijeće koje predstavlja centralnu vladu.

Zatim, tu su i same brojke kineskog BDP-a koje su mnogi, uključujući bivšeg broj 2 Kine, Li Kećijanga, doveli u sumnju.

Ekonomista George Magnus, saradnik Kineskog centra Univerziteta Oksford, rekao je za Newsweek u četvrtak da vjeruje da je dugoročna stopa rasta Kine sada oko 3 odsto.

KINESKI BDP PO KVARTALIMA:

Nezaposlenost

Stopa nezaposlenosti u prvom tromjesečju u prosjeku je iznosila 5,3 odsto, nastavljajući trend od 5 do 5,3 odsto od početka prošle godine.

Kina izračunava svoje kvartalne prosjeke nezaposlenosti kao postotak nezaposlenih osoba u odnosu na zbir nezaposlenih i zaposlenih segmenata stanovništva.

Naime, kineski izvještaji o nezaposlenosti ne uključuju one koji žive u ruralnim područjima, koja čine oko jedne trećine stanovništva.

U zasebnom izvještaju koji je u četvrtak objavio biro za statistiku, stanje zaposlenosti u zemlji raščlanjeno je prema godinama. U izvještaju je objavljena stopa nezaposlenosti od 7,2 odsto za demografsku grupu od 25 do 29 godina i nižu od prosječne stope od 4,2 odsto za one između 30 i 59 godina.

Nezaposlenost među kineskom omladinom i dalje je visoka, uprkos inicijativama centralne vlade koje su pokrenute prošle godine za stvaranje stažiranja i mogućnosti zapošljavanja u javnom sektoru. U izvještaju od četvrtka navodi se 15,3 odsto nezaposlenosti za grupu od 15 do 24 godine, što odgovara stopi iz februara i 0,7 bodova više od januarske.

Međutim, brojke su napredak u odnosu na one u prvoj polovini 2023.

Nakon brojki iz prošlog juna (21,3 odsto nezaposlenosti mladih), Peking je prestao da izvještava o tom pitanju. Šest mjeseci kasnije, izvještaji su nastavljeni, zasnovani na novoj metodologiji koja je isključila stanovnike sela i one koji su odustali od traženja posla.

STOPA URBANE NEZAPOSLENOSTI PO MJESECIMA:

Nekretnine

Kriza na tržištu nekretnina i dalje se nastavlja dok Kina nastoji da izađe iz svoje ekonomske slabosti nakon pandemije. Ovo posebno opterećuje Kinu s obzirom na to da ovaj sektor čini 30 odsto ekonomije i 70 odsto bogatstva domaćinstava.

Izvještaj o prvom kvartalu pokazuje da su ulaganja u razvoj nekretnina smanjena 9,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Ukupna prodaja novih poslovnih zgrada pala je 27,6 odsto, a prodaja novih poslovnih prostora za 19,4 odsto, što je pokazatelj da se još ne vjeruje da su cijene dosegle dno.

S kolapsom kineskog imovinskog balona koji i dalje opterećuje investitore i kupce, kreatori politike koji nijesu skloni riziku do sada se nijesu pomaknuli da pruže ruku pomoći zaduženim realnim državnim divovima i lokalnim vlastima.

INVESTICIJE U KINESKO TRŽIŠTE NEKRETNINA PO KVARTALIMA:

Naslovna fotografija:Jéan Béller, Unsplash