vještačka inteligencija, Artificial Intelligence AI, chatGPT, OpenAI, chatbot
Ilustracija (Foto: Frank Rumpenhorst/dpa)

Dublji uvid u ChatGPT: Ko ima koristi od AI servisa i kuda ide njegov razvoj?

Podijeli

Otkako je popularizovan u novembru 2022. godine, tekstualni servis baziran na vještačkoj inteligenciji (AI), ChatGPT, je stekao ogromnu popularnost.

Zbog svoje jednostavnosti i intuitivnosti koristi se i u zabavne, ali i u edukativne i komercijalne svrhe. U ovom tekstu ćemo napraviti dublji uvod u to šta je zapravo ChatGPT i kuda ide njegov dalji razvoj.

Šta je ChatGPT?
ChatGPT je verzija GPT-a prilagođena za razgovor s ljudima, kao što naziv implicira. To je vještačka inteligencija specijalizovana za komunikaciju s korisnicima putem teksta, pružajući odgovore, savjete, informacije ili samo opušteni razgovor. Popularnost ChatGPT-a proizlazi iz nekoliko ključnih razloga:

Prirodna interakcija: ChatGPT omogućuje korisnicima da komuniciraju na način koji im je prirodan – putem teksta. To olakšava korisnicima da postavljaju pitanja, traže savjete ili jednostavno razgovaraju bez potrebe za učenjem interfjesa ili korisničkog iskustva.
Svestranost: ChatGPT može obraditi različite vrste upita i razgovora. Bez obzira jeste li u potrazi za informacijama, tražite zabavu ili trebate pomoć, ChatGPT može pružiti odgovarajuće odgovore.
Dostupnost: Budući da se ChatGPT može koristiti putem interneta, dostupan je praktički svima s pristupom internetu, bilo da koriste personalni računar, tablet ili pametni telefon.
Brzina: ChatGPT može odgovoriti na upite trenutno, što znači da korisnici ne moraju čekati ili prolaziti kroz složene procese pretrage kako bi dobili odgovore.
Poboljšanje kvaliteta: Kroz kontinuirano učenje i ažuriranje, ChatGPT se neprestano poboljšava, što rezultira sve kvalitetnijim odgovorima i korisničkim iskustvom.
Prilagodljivost: ChatGPT se može prilagoditi različitim kontekstima i industrijskim vertikalama, što znači da se može koristiti u različite svrhe, od korisničke podrške do obrazovanja i zabave.

Sve ove karakteristike čine ChatGPT popularnim alatom za komunikaciju i interakciju s AI.

Od čega je skraćenica GPT?

Skraćenica “GPT” dolazi od “Generative Pre-trained Transformer”, što označava generativni prethodno obučeni transformer. To je vrsta vještačke inteligencije, posebnog modela jezične obrade koji koristi transformatorsku arhitekturu i trenira se na velikim korpusima teksta kako bi naučio da generiše tekst ili obavi druge jezičke zadatke.

Čemu služi GPT?

GPT služi za različite jezičke zadatke, uključujući generisanje teksta, njegov prevod, odgovaranje na pitanja, prepoznavanje sentimenta, stvaranje dijaloga i još mnogo toga. Ovaj model je široko korišćen u području obrade prirodnog jezika zbog svoje sposobnosti da nauči složene obrasce u jeziku i generiše relevantne i raznovrsne tekstualne odgovore.

U kom pravcu ide razvoj GPT-a?

Razvoj GPT-a teži ka poboljšanju njegove sposobnosti razumijevanja i generisanja teksta na sve složenijim nivoima.

Nekoliko ključnih smjerova u kojima se razvoj GPT-a može kretati su poboljšanje performansi, veće razumijevanje konteksta, višejezičnost, specijalizacija, etika i sigurnost i skaliranje,

U suštini, razvoj GPT-a teži ka stvaranju sveobuhvatnijih, sposobnijih i etički osviještenijih modela za obradu prirodnog jezika.

Ko ima koristi od GPT-a?

GPT ima širok spektar korisnika i koristi se u različitim područjima i industrijskim vertikalama. Evo nekoliko primjera korisnika koji mogu imati koristi od GPT-a:

Istraživači u području obrade prirodnog jezika: GPT pruža alate za istraživače koji žele istraživati nove metode obrade prirodnog jezika, razvijati nove modele i testirati ih na raznim zadacima.

Developeri: Oni koriste GPT za stvaranje aplikacija i alata koji koriste prirodni jezik, kao što su chatbotovi, sistemi za odgovaranje na pitanja, alati za generisanje teksta i drugo.

Preduzeća za obradu podataka: Preduzeća koriste GPT za analizu velikih količina tekstualnih podataka radi otkrivanja uzoraka, donošenja poslovnih odluka i stvaranja vrijednosti iz podataka.

Edukatori: U obrazovne svrhe, GPT se može koristiti za razvoj interaktivnih alata za učenje jezika, generisanje nastavnih materijala i podršku u učenju stranih jezika.

Mediji i novinarstvo: GPT može pomoći u stvaranju sadržaja poput članaka, izvještaja, naslova ili čak skraćenih sažetaka vijesti, što može ubrzati proces stvaranja sadržaja i povećati produktivnost novinara.

Zdravstvena industrija: U medicini, GPT može pomoći u analizi medicinskih zapisa, generisanju izvještaja, prevođenju među jezicima i razvoju alata za komunikaciju s pacijentima.

Kreatori sadržaja na društvenim mrežama: GPT se može koristiti za stvaranje sadržaja na društvenim mrežama poput opisa fotografija, naslova ili čak cijelih objava.

Ovo su samo neki od primjera, ali u suštini, GPT može imati koristi u svakom području gdje je obrada prirodnog jezika važna, što obuhvaća veliki raspon industrija i profesija.

Osnovna verzija ChatGPT-a je besplatna, dok su naprednije dostupne po mjesečnoj pretplati od 20 američkih dolara.

(Ovaj tekst je pripremljen na osnovu odgovora koje je dao sam ChatGPT)