Kako napisati dobar i efikasan biznis plan

Plan ne garantuje uspjeh, ali garantuje bezbrižniji i bolji početak, što znači da je jako bitno kako ga napraviti na najbolji mogući način

Budite sažeti i jasni (Ilustrcija, Pexels)

Pokretanje posla nemoguće je bez poslovnog plana i što je on bolji, to su veće šanse da će posao krenuti bolje.

Naravno, on ne garantuje uspjeh, ali garantuje bezbrižniji i bolji početak, što znači da je jako bitno kako ga napraviti na najbolji mogući način.

Portal ICTbusiness.info čitaocima pomaže sa nekoliko jednostavnih koraka u pisanju kvalitetnog biznis plana i savjetima za jednostavniji početak.

1. Sažetak

Prve i najbitnije riječi o vašoj kompaniji trebalo bi da budu navedene u sažetku, a kroz njih jednostavno i kratko morate najbolje što možete opisati to što radite, zastupete, ko ste, šta ste i šta možete ponuditi.

2. Opis

Započnite s opisom industrije u kojoj ćete poslovati. Kroz taj opis morate pokazati da ste upućeni u sve trenutne trendove jer time nudite povjerenje. Zato, informišite se što bolje možete. Jer, to će vam pomoći u onom potrebnom koraku naprijed, a on je da objasnite zašto baš Vi nudite određeno rješenje kakvo se na tržištu još ne nudi.

3. Marketing

Ovo je možda i najzahtjevniji korak jer traži od vas detaljno istraživanje tržišta. Poslodavac mora definisati ciljanu publiku i potom napraviti valjanu strategiju, kojom će se postići to da budete primijećeni od strane što većeg broja ljudi. Marketinški dio je jako bitan, ali je potpuno u Vašim rukama, odnosno, Vašoj kreativnosti.

4. Konkurencija

Famozna izjava „držite prijetelje blizu, a neprijatelje još bliže“ svakako vrijedi i u poslovanju. Analizirajte šta vaši konkurenti rade i otkrijte koje su im vrline, ali i slabosti. Na taj način znaćete se bolje postaviti i profitirati.

5. Dizajn

Morate potencijalnim investitorima jasno pokazati sve šta namjeravate napraviti i pritom morate paziti na svaki detalj, pa i najsitniji. I morate imati odgovore na apsolutno sva pitanja. Stoga, ponovno je bitno informisati se, ali i krenuti s prezentacijom proizvoda kad ste sigurni da je spreman za tržište.

6. Upravljanje i budžet

Opišite kako će Vaša kompanija raditi na dnevnom nivou tako što ćete govoriti o budućim zaposlenima i direktorima, odnosno, njihovim zadacima. Morate znati da jasno objasnite dio oko logistike kompanije, kao i šta su čije odgovornosti. Svaki dio kompanije mora biti obuhvaćen, tako da se jasno već u teoriji vidi da se misli na svaki segment poslovanja. Na taj način ostvarićete željeni budžet jer će investitori uvidjeti da se isplati ulagati u vaš biznis.

7. Postavite jasan cilj

Nemojte se obraćati široj publici već nakon što odredite onu ciljanu, obraćajte se direktno njoj, možda čak i agresivnije. Jer, na taj način širićete se dalje. U početku, to su prvenstveno investitori i zajmodavci. Uvijek pritom imajte na umu da način na koji predstavljate Vaše poslovanje označava kako će se i drugi postaviti prema njemu. Ako ste nesigurni, nećete sigurno profitirati, ako okolištate, takođe. Ako ste puni samopouzdanja i spremno odgovarate na sva pitanja, šanse da privućete kapital su značajne.

8. Budite sažeti

Nemojte pretjerati s poslovnim planom jer će oni koji ga budu čitali izgubiti koncentraciju. Označite najbitnije tačke, pojasnite ih i sve ostalo odgovorite usmeno ako budete upitani.

9. Ne pretjerujte

Svi smo odrastali na pričama o milijarderima koji su „prodavali maglu“ i uspjeli. S razlogom ih ima tako malo. Zato, pokušajte biti što realniji u onome što nudite.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


avgust 30, 2017 at 5:27 pm