Pet stvari bez kojih ne kupujte ni novi, ali ni polovan automobil

Podijeli

Početkom 2000-ih većina je automobila dolazila “s volanom i pedalama”, a za sve ostalo morali ste doplatiti, ali je danas priča značajno drugačija – dosta elemenata koja se tada nalazila “u rubrici” dodatne opreme, s vremenom je postala standardna.

Ako kupujete novi ili polovni automobil, Dnevnik.hr savjetuje da se pobrinete da on posjeduje ovih pet stvari:

1. Klima-uređaj

Danas je postalo teško zamisliti novi automobil bez klimatizacijskog uređaja, a već i bolje opremljeni kompakti posjeduju i automatske klime.

2. Barem 4 air baga

Vazdušni jastuci s nama su već decenijama, a danas veliki broj automobila svih klasa i kategorija dolazi s mnoštvom serijski ugrađenih. Dok su se nekada doplaćivali suvozački jastuci, danas je minimum da auto ima njih četiri.

3. ISOFIX

Bezbjednost djece trebalo bi da bude važnija čak i od naše vlastite, a osnova toga u automobilu jeste korišćenje odgovarajućeg dječjeg sjedišta. Ako je koristite, najbolje je da ima ISOFIX-ov sistem pričvršćivanja. Osim što je najsigurniji, vrlo je praktičan za montažu i demontažu.

4. ESP

Kao što se ABS u posljednjih desetak godina probio na popis serijske opreme svakog novog automobila, tako bi se uskoro trebalo dogoditi i s elektronskim programom stabilnosti. U svakom slučaju, može biti vrlo koristan u nepovoljnim uslovima na cesti i nepredviđenim situacijama.

5. Parking-senzori

Senzori za parkiranje opcija su koja u gradu značajno olakšava život i svakodnevne radnje. Ako se često parkirate u gužvi biće vam od velike koristi, posebno ako vam je automobil nepregledan otpozadi.

Comments are closed.