Crnogorski Telekom: Porezi koje nam država nameće i oštra konkurencija otežavaju poslovanje

Podijeli

Najveću prepreku poslovanju na telekomunikacionom tržištu u Crnoj Gori predstavljaju porezi koje država nameće operatorima kao i regulacija tržišta, saopšteno je na panel diskusiji koju je u četvrtak u Podgorici organizovao Crnogorski Telekom.

Direktor Crnogorskog Telekoma Nikola Ljušev, koji je na toj poziciji od 1. septembra, kazao je da digitalnu transformaciju vidi kao mogućnost da se biznis i javna administracija okrenu drugačijem i jednostavnijem načinu rada.

On je ocijenio da je borba na tržištu telelekomunikacija komplikovana, jer se “tuku” četiri velika brenda. Osim Telekoma, od velikih tržišnih igrača tu su Telenor, M:tel i Telemach.

Crnogorski Telekom odnedavno je u vlasništvu i pod upravom Hrvatskog Telekoma, čiji direktor Davor Tomašković smatra da je nepredvidivi poreski ambijent najveća prijetnja planovima Deutsche Telekom grupe.

“Mi imamo problem zbog nameta i poreza od države. Tada se borimo sa svim ostalim zemljama u Evropi jer svi traže dodatne investicije, svima one trebaju da bi rasli. Onda u Deutsche Telekomu postave sasvim legitimno pitanje: Zašto bismo mi ulagali u Hrvatsku ako je to okruženje tako neizvjesno. Šta ako sjutra dođe neka nova vlada i kaže nam – mi bismo vam uzeli još 10, 20 ili 100 miliona eura”, rekao je Tomašković. 

On je rekao da su troškovi poslovanja u Hrvatskoj i dalje veći od EU prosjeka.

“Među rijetkima u Evropi plaćamo službeno postavljanje kablova i najskuplju cijenu radiofrekvencijskog spektra što značajno usporava tehnološki napredak naše zemlje”, ocijenio je Tomašković.

Ljušev se nadovezao da i Crnogorski Telekom ima problema s previsokom cijenom postavljanja kablova, koja nije ujednačena u zemlji već je određuje svaka od opština zasebno.

On je ocijenio da na telekomunikacionom tržištu Crne Gore nema puno prostora za organski rast, da se radi na revitalizovanju fiksne telefonije i da je broadband područje od interesa za telekome jer u njemu ima potencijala za rast.

Ljušev je pojasnio kako su operacije Crnogorskog telekoma pod silnim prilikom regulacije.

“To je imalo efekta na prihode koji su pali za oko 14 miliona eura. Očito da je kompanija radila puno na troškovima, optimizovali smo gubitak prihoda manjim troškovima, ali nije bilo moguće izbjeći negativan uticaj pada prihoda. Moje je mišljenje da ćemo u tradicionalnom modelu biznisa morati popraviti neke stvari, posebno u fiksnom dijelu, ali regulacija je tu i ona će dalje negativno uticati na naš biznis. Moramo pronaći i nove izvore prihoda kako bi iskoristili naše strateške sposobnosti i produkciju. Jedan od tih izvora je ICT”, naveo je Ljušev.

On je istakao da je potrebno da svi zajedno rade kako bi se prepreke uklonile.

“Potrebno je da se pojednostave procesi i birokratija. Tu postoji veliki prostor gdje bi mogli da radimo sa javnim sektorom u dijelu obezbjeđenja usluga za obične građane, kako bi servisi bili dostupni, ne na šalterima, već preko digitalnih uređaja”, naveo je Ljušev.

Iz Telekoma je nakon diskusije saopšteno da je taj događaj otvorio brojna važna pitanja koja će obilježiti industriju u narednom periodu.

“Koji su trendovi današnjice; mogu li operatori ostati na nivou tradicionalnih pružaoca telekomunikacionih usluga; kako će industrija izgledati u budućnosti, samo su neka od pitanja sa današne diskusije. Jedna od ključnih poruka sa panela je da telekomunikacioni operatori moraju biti otvoreni za promjene i iskoristiti novine koje tehnološka revolucija donosi, kako bi unaprijedili svoje poslovanje i pružili nove mogućnosti za svoje korisnike”, navodi se u saopštenju.

O tome šta nas sve čeka u sferi telekomunikacija čitajte u posebnoj priči, a kompletno saopštenje Crnogorskog Telekoma u vezi događaja možete pročitati ovdje.

Comments are closed.