Trka za novog domaćina Amazona: Koji grad će privući investiciju od pet milijardi dolara

Podijeli

Desetine američkih gradova krenuli su u trku za najatraktivniju investiciju ove godine – izbor drugog sjedišta Amazona koji obećava desetine hiljada dobro plaćenih radnih mjesta i milione dolara komunalnih doprinosa.

Međutim, analitičari smatraju da je gradnja još jednog sjedišta vodećeg svjetskog internet trgovca uvertira u podjelu kompanije na dva dijela.

Amazon je krajem sedmice najavio investiciju vrijednu pet milijardi dolara, a radi se o drugom sjedištu kompanije na sjevernoameričkom kontinentu ili HQ2 kako su ga nazvali.

Prvi čovjek kompaniej Džef Bejzos ističe da je plan izgraditi sjedište koje će biti “potpuno jednako” postojećem sjedištu u Sijetlu. U taj grad na pacifičkoj obali Amazon se preselio 2010. godine. Odabrani grad-srećnik u kojem će biti drugo sjedište može očekivati otvaranje 50.000 radnih mjesta s prosječnim primanjima od 100.000 dolara godišnje u sljedećih 10 do 15 godina.

No, kompanija ima i zahtjeve. HQ2 mora biti u urbanom području koje nastanjuje najmanje milion stanovnika, s međunarodnim aerodromom, visokoobrazovanom radnom snagom te pristupom mreži autoputeva i željezničkih pruga.

Trka gradova: Amazon traži mjesto za novo sjedište, ulažu pet milijardi dolara

Prema proračunu Reutersa, kriterijumu veličine odgovara 53 urbanih cjelina u SAD-u ali i šest u Kanadi. Nije trebalo dugo čekati da lokalne vlasti reaguju na ovu privlačnu ponudu. Da će konkurisati u nadmetanju već je najavilo sedam gradova i pet saveznih država. Gradovi koji bi htjeli privući Amazon su Čikago, Dalas, Hjuston, Denver, Sent Luis, Pitsburg i kanadski Toronto. Od država su zainteresirani Mičigan, Kentaki, Indijana, Minesota i Rod Ajlend.

Analitičari smatraju da blagu prednost imaju kandidati sa srednjeg zapada gdje Amazon već ima skladišne prostore, ali i Teksas gdje je sjedište trgovačkog lanca Whole Foods koji je Amazon nedavno kupio. Ne treba zanemariti ni države s povoljnom poreskom politikom prema investitorima, a prve tri prema istraživanju nestranačke Poreske fondacije su Vajoming, Južna Dakota i Aljaska.

Prema mišljenju Burta Flikingera, direktora konsultantske kuće za nekretnine Strategic Resource Group, Amazonov razlog za potragu za novim sjedištem treba tražiti u činjenici da je Sijetl postao vrlo skup grad. Naime, na listi najskupljih gradova na svijetu Economist Intelligence Unita, Sijetl zauzima 44. mjesto. S druge strane, Amazon je znatno veća kompanija sada nego prije sedam godina kada je otvoren kampus u tom gradu, sastavljen od 33 zgrade na ukupno 752.000 kvadratnih metara.

Te 2010. kompanija je zapošljavala 25.000 ljudi, a danas čak 380.000. Prošle godine ostvarila je prihod od 136 milijardi dolara, a prije sedam godina 34 milijarde.

Inače, kompanije s dva sjedišta prilično su rijetke, a analitičari smatraju da će to dati Amazonu mogućnost eventualne podjele kompanije na “trgovački” dio te na “poslovanje u oblaku”.

Tomislav Pili/Poslovni dnevnik

Comments are closed.