Pregovori sa Briselom: Hoćemo li moći da zadržimo euro

Podijeli

Otvaranje poglavlja 17 (evropska i monetarna unija) u pregovorima sa Evropskom unijom (EU), Crna Gora očekuje do kraja ove godine, kazala je Vijestima savjetnika viceguvernera za finansijsku stabilnost u Centralnoj banc Crne Gore (CBCG) i šefica radne grupe za to poglavlje Milica Kilibarda.

Jedno od pitanja koje bi trebalo da se riješi tokom tih pregovora je da li će Crna Gora moći da zadrži euro kao svoju zvaničnu valutu.

“U pregovorima sa EU tražićemo da zadržimo euro, uz modifikaciju mastrihtskih kriterijuma koji nijesu primjenljivi kao što je kriterijum deviznog kursa. Očekujemo da će ovaj kriterijum biti zamijenjen nekim drugim”, kazala je Kilibarda.

Evropska komisija (EK) u svim izvještajima napominje da je Crna Gora jednostrano uvela euro 2002. godine, uz prećutn u saglasnost evropskih zvaničnika.

Iz CBCG su ranije isticali da gotovo ne postoji vjerovatnoća da će Crna Gora u toku pregovora dobiti zahtjev za ukidanje eura kao zvaničnog sredstva plaćanja.

“U slučaju napuštanja eura, crnogorski zvaničnici navode da bi se država suočila s određenim rizicima, kao što su povećana inflatorna očekivanja , pogoršanja fiskalnih disbalansa, rast sive ekonomije, smanjenje stranih direktnih investicija i na kraju ekonomska recesija. Crna Gora je istakla da će težiti da ispuni kriterijume za približavanje eurozoni, da je saglasna da će se pitanje njenog korišćenja eura riješiti tokom pristupnih pregovora te da ne očekuje da će se pristupiti eurozoni na datum pristupanja EU”, navodi se u jednom od ranijih izvještaja Evropske komisije.

Prema evropskim pravilima, da bi jedna država mogla da koristi euro kao svoju valutu, mora da bude članica EU i da poštuje ključne kriterijume iz Mastrihtskog ugovora, koji podrazumijevaju budžetski deficit na nivou od maksimalno tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što Crna Gora ne ispunjava.

Opširnije u Vijestima