Novi iPhone na crnogorsko tržište donosi Hrvatski telekom

Podijeli

Novi iPhone 8 bi na hrvatsko tržište mogao doći već za dvije sedmice, dok će se na iPhone X, čija će cijena premašiti 1.000 eura, morati čekati još dva mjeseca.

S obzirom da je Hrvatski Telekom (najveći akcionar Crnogorskog Telekoma) zvanični prodavac Appleovih uredjaja, dolazak novih i skupih telefona može se uskoro očekivati i u Crnoj Gori.

Zvaničnih potvrda o tome još nema a Poslovni dnevnik objašnjava da su se na tržištu svi ogradili od komentara na tu temu zbog strogih uslova koje propisuje Apple.

Ipak predstavljanje novih iPhonea izazvalo je niz reakcija kod trgovaca, proizvođača mobitela kao i softverskih kompanija koje proizvode aplikacije i igre za Appleovu iOS platformu.

Najžešću polemiku o novim modelima iPhonea na Facebooku je pokrenuo Alan Sumina, suosnivač i direktor najvećeg hrvatskog proizvođača mobilnih igara Nanobita. Njegova kompanija 65 odsto prihoda ostvaruje upravo od igara za iPhone i iPad.

Sumina je na svom Facebook profilu objavio da se za iPhone 8 prvo pitao da li je to zapravo iPhone 7 s mnoštvom novih, dosadnih mogućnosti. O iPhoneu X napisao da djeluje ‘cool’, ali da ima drugačiji korisnički interfejs od osmice.

Priznao mu je tehnološki napredak, ali da je iznenađen da su mu baš emojiji jedno od glavnih novih obilježja. U telefonskom razgovoru čelnik Nanobita rekao je da ne sumnja da će se novi iPhonei prodavati dobro. No, naglašava da je kao proizvođač aplikacija za Appleovu platformu iznenađen predstavljenim.

“Očekivao sam da će Apple napraviti veliki iskorak u augmented reality, odnosno proširenu stvarnost, a da je to učinio tek usputno”, kaže Sumina.

Navodi i da tek treba vidjeti kako prepoznavanje lica stvarno radi u praksi, posebno po noći. Dodaje da ga malo brine što je Apple nakon uvođenja više rezolucija za svoje uređaje prije koju godinu, sada s modelima 8 i X uveo i dva različita korisnička interfejsa.

“Nanobitu, kao i ostalim proizvođačima softvera za Apple to stvara problem, jer poskupljuje razvoj. No, Apple je i dalje po tome bolji od Androida. Ima najkonzistentniji ekosistem. U Androidu po tom pitanju vlada haos pa je Apple valjda odlučio dopustiti sebi taj luksuz”, kaže Sumina.

Saša Lončar, direktor HG Spota, firme koja prodaje najviše Appleovih proizvoda u Hrvatskoj, kaže da je uvjeren da će upravo iPhone X imati fenomenalnu prodaju.

“Brine me da nećemo moći zadovoljiti potražnju, jer to je prvi iPhone bez Home tipke a iPhone ju je izmislio i tako pokrenuo smartfone revoluciju. iPhone X je drukčiji, a Hrvati jako vole takve stvari”, kaže Lončar.

Mario Pintar, direktor marketinga Hangara 18, koji proizvodi hrvatski brend mobitela Noa, kaže da se oni ne takmiče direktno s A već s B brendovima, ali dodaje, da A brendovi utiču na B segment.

“Nakon što je Samsung predstavio S8 s omjerom ekrana od 18:9 to smo učinili i mi, a naš top model Noa H10le, koji je EISA proglasila svjetskim Best Buyjem, po recenziji na Računalo.com-u za mali je postotak bolje u ukupnoj ocjeni od iPhonea 7”, pojašnjava trendove Pintar.