Tramp proširuje zabranu putovanja u SAD na još tri zemlje

Tramp (Reuters)

Sjeverna Koreja, Venecuela i Čad dodate su u nedjelju na listu zemalja za koje važi američka imigracijska izvršna uredba o zabrani ulaska u SAD, a koju je uveo Donald Tramp nedugo nakon što je postao američki predsjednik, kako bi ispunio svoja predizborna obećanja o jačanju bezbjednosti zemlje.

Sudan, jedna od šest muslimanskih zemalja obuhvaćena prethodnom uredbom, povučen je s liste. Novim tekstom zabranjuje se ili ograničava ulazak u SAD stranim državljanima iz ukupno osam zemalja – od ranije je uredba važila za Iran, Libiju, Siriju, Somaliju i Jemen, podsjećaju agencije.

Konkretne mjere se razlikuju zavisno od zemlje. Svim građanima Sjeverne Koreje i Čada zabranjen je ulazak na američku teritoriju, dok se zabrana za Venecuelu ograničava na ulazak osoba koje su povezane s vlastima.

„Učiniti Ameriku sigurnom moj je prioritet. Nećemo prihvatiti u našu zemlju one koje ne možemo kontrolisati“, izjavio je američki predsjednik Tramp u poruci na Twitteru.

Po predsjedničkoj uredbi, „mali broj zemalja, na oko 200 procijenjenih, u ovom trenutku ne zadovoljava po pitanju provjere identiteta“ i dijeljenja informacija.

„Ako ne možete djelotvorno kontrolisati osobe koje dolaze k vama, ne biste smjeli dopustiti tim osobama iz nekih zemalja da putuju“, kazao je general HR McMaster, savjetnik predsjednika za nacionalnu bezbjednost.

Američki predsjednik kazao je početkom 2017. kako mu treba 90 dana zabrane dolaska državljana iz šest muslimanskih zemalja (Sirija, Libija, Iran, Sudan, Somalija i Jemen) kao i 120 dana zabrane izbjeglica iz čitavog svijeta, kako bi uveo novi filter prijema.

Nakon pet mjeseci sporova pred sudovima, izmijenjena verzija uredbe stupila je na snagu 29. juna. Trajanje njene primjene završeno je u nedjelju.

septembar 25, 2017 at 2:35 pm