Afera Agrokor se rješava i u Beogradu

Podijeli

Hrvatski biznismen Ivica Todorić boravio je prije desetak dana u Beogradu a nekoliko dana navodno je proveo u hotelu “Crown plaza“, koji je u vlasništvu Miroslava Miškovića.

Tom prilikom, Todorić se sastao sa vlasnikom “Delta holdinga“, što i nije iznenađenje, jer je poznato da su njih dvojica prijatelji, piše Politika.

Zanimljivo je međutim da je prije desetak dana u Beogradu boravio i Ante Ramljak, privremeni upravnik “Agrokora“, kojeg je na tu poziciju postavila hrvatska vlada.

Todorić je inače, posljednjih dana optužio Ramljaka da loše upravlja kompanijom, kao i da je upravo on jedan od kreatora “Lex Agrokora“, Zakona o sistemski važnim kompanijama. Tim propisom, čije je aktiviranje pokrenuo upravo Ivica Todorić, upravljanje “Agrokorom“ preuzela je hrvatska država.

Prema nezvaničnim saznanjima, Ramljak je u Beograd došao kako bi izvijestio predstavnike naše vlade o najnovijim dešavanjima u koncernu.

U kabinetu Ane Brnabić potvrđeno je da je došlo do sastanka premijerke i Ramljaka.

Zanimljivo je da je prošle nedjelje došlo do kadrovskih promjena u upravi dvije kompanije u okviru “Agrokora“ koje posluju u Srbiji. Tako je prije pet dana objavljeno da je novi direktor trgovinskog lanca “Merkator S“ Entoni Sošić. On će prema nezvaničnim informacijama dužnost preuzeti u oktobru, a na toj poziciji zamijenio je Aleksandra Seratlića, koji je ovim trgovinskim lancem upravljao šest godina.

Hrvatski mediji juče su objavili i nezvanične informacije iz izvještaja PriceWaterhouse Coopers prema kojima je Ivica Todorić lažirao bilanse “Agrokora“ za dvije milijarde eura.

Tamošnja javnost spekuliše da bi Todorić zbog toga uskoro mogao da se suoči sa optužbama da je odgovoran za najveću sistematsku prevaru u hrvatskoj istoriji.