Sandžak i Istra na mapi evropskih regiona koji se bore za samostalnost

Podijeli

Britanski izlazak iz EU je, bez sumnje, jedan od najvažnijih političkih “seizmičkih” događaja u zapadnom svijetu u posljednjih nekoliko decenija.

To je bio prvi slučaj da jedna nacija odluči da napusti evropski savez od 1960. godine, kada je formiran i čim se desio, izazvao je komentare kako će inspirisati i druge zemlje i regione da učine slično, piše Business Insider i dodaje da postoje pokreti širom Evrope koji imaju slične aspiracije.

Taj online magazin piše da su “separatističke” težnje posebno izražene u Škotskoj, gdje se vlasti užurbano pripremaju za drugi referendum o odvajanju iz Ujedinjenog Kraljevstva, nakon što je 2014. godine prvi pokušaj propao.

Bank of America Merrill Lynch je objavila ovogodišnje izdanje dokumenta sa najznačajnijim događajima na svijetu pod nazivom Transforming World Atlas, a posebna mapa pokazuje rastuće secesionističke pokrete u Evropi.

“Mnogi regioni u Evropi imaju jake pokrete za nezavisnost (na primjer u Škotskoj, Kataloniji, Baskiji, Flandriji, Venetu) ali i političke partije koji zastupaju za veću autonomiju”, navode autori izvještaja.

Na mapi secesionističkih pokreta, u našem regionu, izdvajaju se Sandžak, Vojvodina, Istra, Republika Srpska kao i nepostojeća Hrvatska republika Herceg Bosna.