SDP: Tražićemo poništenje Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata

SDP će predložiti da poslanici opozicije zajednički podnesu zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, kao temeljno neustavnog, jer uzima ovlašćenja od predstavničkih organa neposredno izabranih od naroda, kazao je portparol te stranke Mirko Stanić.

On je rekao da će se tražiti poništenje zakona zbog toga što je jedno od glavnih načela evropske pravne tradicije u ovoj oblasti, ali i pravne tradicije Crne Gore od 1965 do danas, da predstavnici građana uvijek imaju nadležnost da uređuju prostor u kojem žive.

„Ustav Crne Gore, to pravo originerno je dao Skupštini Crne Gore, a Vlada je imala samo pravo predlaganja takvih akata na državnom, a nikada na lokalnom nivou. Jasno je da svaka autokratija, a pogotovo crnogorska, želi vlasništvo nad partijom pretvoriti u vlasništvo na zemljom svakog građanina Crne Gore. Uništili su državnu imovinu i državno zemljište i sada se nastavak politike pohare želi izvršiti na ličnoj imovini građana CG“, dodao je Stanić u stranačkom saopštenju.

SDP je, kako je naveo, prije nekoliko godina zaustavila Zakon o eksproprijaciji, koji su tada nazvali zakonom staljinističkog karaktera, „zbog namjere da se uzima imovina građana pod izgovorom vraćanja državnog duga koji su sami napravili, za privatne biznise“.

„Sada je izazov pred svim građanama Crne Gore da zajedno odbranimo svetinju lične imovine građana i ono narodne imovine što je preostalo i zato će SDP inicirati da to bude zajednička opoziciona akcija i akcija onih iz odlazeće vlasti, koji to budu htjeli“, zaključio je Stanić.

oktobar 2, 2017 at 1:47 pm