Austrija traži 30.000 sezonskih radnika, plata do 2.000 eura

Podijeli

Radna snaga s Jadrana seli u Alpe. Turistička sezona je pri kraju, a kuvare, konobare, spremačice… već traže Austrijanci da bi ih zaposlili na skijalištima.

Trebaju ih, procjenjuje se, oko 30 hiljada.

“Potražnja za radnicima ovih profila jako je velika. Raspisani su konkursi za profesionalce – kvalifikovane kuvare, fizioterapeute, masere, kozmetičarke, a što se tiče konobara i spremačica, tu dokazi o stručnoj spremi nemaju presudnu ulogu, ali svakako treba barem poznavati njemački jezik”, kaže Aleksandara Bertelt vlasnica kompanije iz Pule, preko koje će mnogi iz Hrvatske ove godine trbuhom za kruhom u planine.

Radi se šest dana u sedmici, 54 sata, a slobodan dan poslodavci daju radnicima po dogovoru.

“Visina plate zavisi od monogo togao: od iskustva radnika i kategoriji objekta, jer nije isto je li u pitanju luksuzni hotel ili smještaj s tri zvjezdice, i na kraju – najvažnije je o kojoj se poziciji i nivou odgovornosti radi – pomoćnom kuvaru ili nekome ko je jedan od glavnih ili njegovih zamjenika u kuhinji.

Ipak, neki je prosjek od 1.600 do 2.000 eura, s tim da su radnicima osigurani hrana i smještaj, a njihov angažman traje šest mjeseci od prvog decembra do kraja aprila”, kaže Bertelt za Slobodnu Dalmaciju.

Poznavanje njemačkog jezika do nivoa B1 važno je za one koji više komuniciraju s gostima – na primjer, za konobare – drugi kandidati mogu govoriti jezik do mjere da im je to dovoljno da se snađu u komunikaciji.

Svi se kandidati testiraju u poznavanju jezika, a onda psihološkimja iz Austrije s njima obavlja razgovor preko Skypea da bi utvrdila jesu li adekvatni za mjesto za koje su se kandidovali.

“Konobari mogu jako dobro zaraditi i od bakšiša. U principu, ljudi odu gore šest mjeseci, dobro zarade, a malo potroše jer su im hrana i smještaj osigurani, a kako rade šest dana u sedmici, zapravo nemaju ni vremena potrošiti ono što su dobili. Mnogi to iskoriste da nauče ili unaprijede znanje jezika i steknu dodatna znanja, vještine, što će im poslužiti u traženju nekog boljeg posla”, kaže Bertelt.