Google udara kontru Apple-u: Objavljen Pixel 2

Podijeli

Kao sto je i najavljivano, Google je predstavio novu generaciju Pixel telefona, Pixel 2 i Pixel 2 XL.

Zajedničko za oba modela je aluminijska izrada, vodootporni su (IP67 sertifikat), pozadinska kamera od 12 MP, kao i prednja kamera od 8 MP.

Oba telefona imaju isti procesor Snapdragon 835 sa 4 GB RAM-a i dolaze sa 64 GB ili 128 GB interne memorije, ali bez 3,5mm audio džeka.

Sadrže Bluetooth 5.0 verziju, i novu Android verziju – Oreo 8.0.

Pixel 2 ima manji ekran od 5 inča rezolucije 1080 x 1920 (Full HD), dok Pixel 2 XL ima ekran od 6 inča i rezolucije od 1440 x 2880 (Quad HD).

Kao i sa različitim veličinama baterija, Pixel 2 sa 2700mAh i XL sa 3520mAh kapacitetom.

Pixel 2 dolazi u tri boje, crnoj, bijeloj i svijetlo plavoj i početnom cijenom od 649$, dok Pixel 2 XL dolazi u crnoj i crno-bijeloj boji i sa početnom cijenom od 849$.

Prodaja se očekuje krajem oktobra.

Nova eSIM tehnologija

Novi Google Pixel 2 i Pixel 2 xl telefoni će imati puno novih funkcija, a jedana od njih do sada nije bila dostupna na nijednom pametnom telefonu. To je nova SIM tehnologija koja se zove eSIM, a vjerovatno će biti prvi od novih talasa telefona koji će promijeniti način na koji se prebacujete sa jednog bežičnog operatera na drugi.

Jednostavno rečeno, Pixel 2 i Pixel 2 XL će imati ugrađenu SIM karticu koja se ne mora fizički ukloniti iz telefona. Umjesto toga, ukoliko želite da pređete sa jednog operatera na drugi, eSIM će vam omogućiti da to uradite preko podešavanja, što znači da nećete morati da kupite i koristite novu SIM karticu. Ova vrsta tehnologije može biti veoma korisna za ljude koji mnogo putuju i ne žele kupovati SIM kartice svaki put kada napuste zemlju.

Nažalost, Google preduzima početne korake za eSIM tehnologijom u Pixel i Pixel 2. Trenutno je dostupna samo korisnicima koji kupe telefon preko Google Store-a ili Project Fi-a i žele da ga koriste sa sopstvenom mobilnom mrežom Google-a.

Oba telefona takođe imaju nanoSIM slot ako želite da koristite SIM karticu.

Google će sarađivati sa svojim brojnim partnerima kako bi eSim tehnologija proširio na ostale telefone i operatere.

Pripremio: Danilo Šljivić