Dobre plate, niski troškovi: Sedam najpovoljnijih evropskih gradova za život

Podijeli

Na Starom Kontinentu nekima je baš dobro. Ne samo što žive u lijepim gradovima prepunim svega, već su ti gradovi i među najjeftinijima u Europi. Naravno, prije nego se upitate kako je moguće da je Barselona među najjeftinijim gradovima Evrope, recimo da je u istraživanje uključena jedna vrlo bitna stavka, ona o prosječnim platama i zaradama u tim gradovima.

Naravno, uključene su i cijene namirnica, restorana, stanovanja, saobraćaja prema prosječnim plaćama.

7. Barselona

Jedna od najpopularnijih destinacija na svijetu, grad koji je svojom genijalnošću ukrasio veliki Gaudi, privlači ogroman broj turista iz cijelog svijeta, ali i ljudi koji dolaze u potrazi za boljim poslom. Naravno, kad dođete kao turist, činiće vam se da i nije sve tako jeftino, ali s obzirom na visoka primanja građana Barcelone, troškovi života uopšte nijesu veliki.

6. Lisabon

Iako zarade ovdje nisu nešto visoke, istraživanje je pokazalo da isto tako visoke nijesu niti cijene. Prijestonica Portugala je predivna, prepuna bogate istorije, vječno osunčana, tako da je sve u svemu, znajući i za troškove, jedno od najboljih mjesta za život.

5. Atina

Grčka jeste zadnjih godina u ogromnoj ekonomskoj krizi, ugasilo se mnogo radnih mjesta i ne živi se dobro kao prije desetak godina. No, ako imate solidan posao, Atina je prilično povoljno mjesto za življenje.

4. Talin

Glavni grad Estonije često se nalazi na popisu najboljih turističkih skrivenih atrakcija. Naime, arhitektonski je predivan, a bitna je stvar da život u njemu nije uopšte skup. Plus su prosječne plate u stalnom porastu.

3. Solun

Opet Grčka! Drugi grad po veličini u državi nalazi se na moru, a s obzirom da se radi o velikoj luci postoje i dobre šanse za zaposlenje. Također Solun je i značajno turističko središte zahvaljujući brojnim muzejima i istorijskim spomenicima.

2. Porto

U drugom portugalskom gradu po veličini uživaćete u istoimenom jakom vinu i pogledati dobru fudbalsku utakmicu. Grad se posebno diči jakom gastronomskom scenom, a posebni delikatesi su riblji specijaliteti. U okolini grada nalaze se i mnogobrojne plaže pa Porto stvarno izgleda kao mjesto poželjno za život.

1. Tartu

Prvo mjesto zauzima najveći univerzitetski centar Estonije, grad Tartu. S nešto više od 100.0000 stanovnika, smatra se intelektualnom prijestonicom zemlje. Gradom su nekad vladali Poljaci, Šveđani, Sovjeti, ali od 1991. i estonske nezavisnosti grad se neprestano dotjeruje i obnavlja tako da ako ga posjetite, nema šanse da se u njega ne zaljubite.

Punkufer.hr