Sedam stvari koje ne smijete čuvati u računaru i mobilnom telefonu

Podijeli

Htjeli mi to priznati ili ne, naša računari i pametni telefoni nepresušan su izvor informacija o nama. Od telefonskih brojeva, adrese, e-mailova s više ili manje povjerljivim poslovnim i privatnim podacima, izvještajima iz banke, a da o lozinkama i korisničkim računima da i ne govorimo.

Ipak, na neke bi stvari trebalo da obratite posebnu pažnju, posebno ako ne koristite nikakav dodatni sistem zaštite, piše Zimo.

Izvještaji iz banke i drugi finansijski dokumenti

Primate li takve dokumente na svoju e-mail adresu, preuzmite ih na računar i obrišite iz inboxa. U slučaju upada u vaš e-mail račun, otežaćete hakerima pronalaženje dodatnih informacija o vama.

Kada jednom preuzmete dokumente na svoj računar ili pametni telefon, razmislite o stvaranju digitalne arhive koja nije dostupna putem interneta. Uložite u prenosni hard disk s mogućnošću enkripcije i sve osjetljive dokumente čuvajte na taj disk a izbrišite s računara.

Prijave na oglase za posao odnosno molbe za posao

Ovo se posebno odnosi na one koji koriste službene računare i u privatno vrijeme ili su odlučili da potraže novi posao, a molbe šalju s računara na poslu.

Lična dokumenta i isprave

Digitalne kopije ličnih dokumenata mogu dobro doći ako dođe do krađe ili gubitka fizičkih dokumenata, ili ako obavljate neku prijavu digitalnim putem.

No, ako su nezaštićene, izlažete se opasnosti od krađe identiteta.

Istorija pretraživanja

Koliko god to glupo zvučalo, ali neki ljudi nikad ne brišu svoju istoriju pretraživanja na kompjuteru, ne znajući da ona skriva gomilu informacija o korisniku tog računara. Od podataka o vašem e-mail servisu, banci, mjestu rada, poslovnom e-mailu, pa do neugodnih pretraga koje ste radili u kasno doba.

Korisnička imena i lozinke

Ako već morate zapisivati lozinku ili PIN, pobrinite se da ju je teško pronaći, odnosno da je teško prepoznati. Odaberite neki od password menadžera, programa koji su specijalizovani za čuvanje lozinki. Ili se poslužite nekim trikom i zapišite lozinke u dokument koji ćete nazvati drugim imenom, a lozinku sakriti u većem tekstu.

Povjerljivi poslovni dokumenti

Ovakve fajlove ne biste trebali da ostavljate nezaštićene na vidljivom mjestu ili otvorene kad nijeste blizu računala. Osim toga, povjerljive dokumente ne biste trebali da šaljete putem nezaštićenih internet veza ni putem običnog e-maila. Radije ih enkriptujte prije slanja ili barem zaštitite lozinkom koju nećete zapisati u tom istom e-mailu.

Poruke i računi koje sinhronizujete na različitim uređajima

Koristite li više računara ili pametnih telefona, vjerovatno imate podešenu sinhronizaciju podataka među tim uređajima. Od primanja e-mail poruka na bilo kojem uređaju koji koristite, preko sinhronizacije internet browsera, profila na društvenim mrežama do chatova ili iMessagea koji se pojavljuju čim se prijavite na neki računar.

Trebalo bi da razmislite i o ograničavanju primanja poruka na samo jednom uređaju koji najčešće koristite. Tako ćete smanjiti mogućnost da neko neovlašćeno čita vaše poruke samo zato što ste zaboravili da ugasite aplikaciju ili odjaviti se iz korisničkog računa, piše Zimo.