Kako zaštititi mobilni telefon dok ste na odmoru

Podijeli

Danas mobilni telefoni u sebi sadrže najrazličitiji spektar funkcija. Imaju kamere, mogućnost snimanja videa, GPS, Google Maps, aplikacije za prognozu vremena… Sve je to u jednom uređaju, što ga čini neizbježnim kada krećemo na ljetovanje ili neku drugu vrstu odmora. Najprostije rečeno, teško bismo se snašli da nam se mobilni telefon ne nalazi u džepu.

Industrija proizvodnje mobilnih telefona je to dobro iskoristila, da “naraste” nekoliko desetina puta u posljednjih 10 godina, čime je u 2017. prodato oko 1.5 milijardi mobilnih telefona širom svijeta. Zato, da bi vam telefon dobro funkcionisao i kako ne biste pošto poto kupovali skuplje mobilne telefone i time punili budžete velikih svjetskih kompanija, morate ga zaštititi na najbolji način.

Jeste li znali kako se najveći broj kvarova i krađa ovih uređaja događa upravo na odmorima? Zato se morate pažljivo ophoditi prema njemu i stalno obraćati pažnju da li se nalazi na mjestu na kome ste ga i ostavili. S druge strane, koliko god ga pažljivo čuvali, postoje i razni načini kako najbolje iskoristiti mobilni i ne potrošiti dosta novca u roming mreži.

U narednim pasusima, prenosimo provjerene savjete koje nam donosi Aleksandar Pešić iz Avokada, na koje sve načine možete zaštititi i koristiti mobilni telefon dok ste na odmoru.

Futrola i folija za telefon se zaista isplate

Najbolji način da zaštitite telefon od ogrebotina jeste da kupite foliju ili zaštitna stakla. Ona će spriječiti da se pijesak, kamenčići i prljavština sa plaže uvuče u telefon. Odgovarajuća futrola će ga takođe zaštititi u slučaju padova, koji se najčešće događaju upravo na odmorima.

Maska za telefon se u svakom slučaju podrazumijeva i nju morate imati čak iako niijste na moru. No, futrola je još bolja zaštita, jer osim toga što štiti, ona je i mjesto gdje možete čuvati telefon. Te futrole su više kao manje torbice, najbolje je da ih nosite u rancu ili u torbi. U njih osim telefona mogu stati i druge sitnice koje biste često koristili.

Takođe, neke futrole se mogu i vezati za ruku, ali to na putu nije nikako preporučljivo, zbog potencijalnih džeparoša.

Podesite zaključavanje telefona

Ako nijeste podesili zaključavanje telefona, upravo je ljetovanje baš pravo vrijeme za to. Ono možda neće zaštititi mobilni od eventualnih krađa, ali će barem otežati posao pristupa podacima onome ko to pokuša.

Većina touch telefona se automatski zaključava nakon određenog vremena, najčešće je to nakon 30 sekundi. Da bi se on otključao dovoljno je samo prevući prst po ekranu i moći ćete pristupiti svakoj aplikaciji koja se u njemu nalazi.

Zato je najbolje da podesite zaključavanje telefona sa šifrom. Šifra može podrazumijevati ukucavanje brojeva koje ste vi odabrali, ili prevlačenje šablonama po tačkicama koje na njemu pojavljuju. Još jedna opcija predstavlja i ukucavanje PIN koda kad god uključite telefon.

Dalje, napredniji telefoni imaju mogućnost otključavanja na otisak prsta koja spada u najsigurnije. Pored toga postoji opcija da ukoliko neko više puta pokuša da otključa telefon da se uključi prednja kamera i uslika lice te osobe.

Napravite biometrijsku identifikaciju na mobilnom telefonu

Biometrijska identifikacija je još jedan način zaključavanja telefona. Ova opcija je moguća samo na novijim telefonima. Ona podrazumijeva da se telefon otključava samo svom vlasniku automatski putem njegovih crta lica.

Potrebno je staviti prednju kameru u ravni sa licem i telefon će uporediti lice onog ko otključava sa onim koje je ispred njega.

Ako nemate ove opcije, možda je dobar trenutak da prodate svoj stari telefon i kupite novi.

Zaštitite podatke sa VPN sistemima

VPN zaštita je definitivno najbolji oblik zaštite podataka koji se nalaze u mobilnom telefonu prilikom putovanja. U tom periodu ne koristite mobilni internet, već obično držite uključen Wifi i tražite besplatne mreže.

Neki hakeri prave slobodan Wifi baš zbog naivnih turista koji se na mrežu prikače. Naravno, ovdje se ne govori o slobodnim WiFi mrežama koje zvanično postave turistički centri. Tada se može lako pristupiti svim podacima i šiframa sa vašeg telefona koje se mogu zloupotrebiti. Na svu sreću, postoji način da se od ovih napada zaštitite, a to je VPN.

Njegova uloga je da sačuva sve vaše podatke sigurnim čak i kada se ulogujete na nezaštićene Wifi mreže. Hakeri tako neće moći uzeti i iskoristiti vaše podatke, a u zavisnosti od VPN zaštite možete ostati i sasvim neprimijećeni.

Stavite telefon na airplane mode

Znamo, 4G mreža mobilnog operatera je danas sve, pa se učestalo priča i o naprednoj 5G mreži, jer želimo brz internet u svakom trenutku, ali kako danas postoje različiti načini kojim možete komunicirati telefonom osim SMS-a i pozivima, u inostranstvu vam oni neće biti potrebni. Mobilne aplikacije kao što su Messenger, Viber ili WhatsApp vam mogu omogućiti da se putem besplatne mreže dopisujete i čujete sa drugim ljudima. U tom smislu, neće vam biti ni potrebna matična mreža.

Zato, ukoliko želite da jeftinije platite račun i ne priključujete se na roaming mrežu, najefikasnije je da stavite vaš telefon na airplane mode. On isključuje mrežu, tako da vam neće stizati pozivi i poruke, ali ostavlja mogućnost da uključite Wifi. Još jedna vrlina airplane moda je ta što jako sporo troši bateriju.

Imajte stalno uključen Wifi

Ovo se nadovezuje na prethodnu stavku: Wifi slobodne mreže su najbolji izbor ukoliko želite da se bez ikakvih troškova čujete sa ukućanima, prijateljima. Tako ćete moći pratiti mejlove i dogovarati poslovne razgovore iako ste na odmoru.

Jedina mana je što ćete morate konstantno tražiti Wifi šifre po kafićima ili besplatne mreže. Kao što smo prethodno rekli: ako želite koristiti besplatne mreže instalirajte VPN radi zaštite. Ulogujte se samo na one mreže koje izgledaju bezbjedno, to je obično besplatan gradski Wifi.

Uključite GPS

Dobro je imati GPS uključen na telefonu, naročito ako ste u npoznatom gradu da bi ste se brže i bolje snašli. Koristeći se mapama moći ćete doći do određene destinacije koristeći se najkraćim putem. U tom smislu vrline GPS-a su izuzetno velike.

On će vas služiti i ako se dogodi da vam telefon i ukradu. Tako ćete imati mogućnost praćenja sopstvenog telefona, što vam može pomoći da ga lakše i pronađete.

Nemojte čuvati telefon u džepu

Iako je naročito muškarcima najjednostavnije da stave telefon u zadnji džep, to se ipak nikako ne preporučuje na putovanjima. Vjerovatno ćete biti u velikim gužvama, okruženi sa mnoštvo drugih turista. Svi džeparoši znaju na kojim se destinacijama najviše turista skuplja, pa se oni nalaze tu u blizini. Najlakše vas je opljačkati ako telefon i novčanik držite u džepu. Velika vjerovatnoća je kako nećete ni primijetiti dok to ne bude prekasno.

Zato se preporučuje da mobilni telefon uvijek nosite sa sobom, nikada ga ne ostavljajte, pogotovo ne na plaži. Najbolje je da ga držite u torbicama koje se vezuju oko struka ili u rančevima koji se ne otkopčavaju jednostavno. Tu su posebno popularni Boban rančevi.

Koristite power bank

Bežični punjač je spas kada su u pitanju dugačka putovanja i ljetovanja. Prosto, provodićete toliko mnogo vremena napolju da nećete uvijek imati mogućnosti da punite telefon. Možete nositi punjač sa sobom i stalno tražiti utičnice u kafićima. Mnogo jednostavnije rešenje od ovog je ipak da uložite novac u bežični punjač (power bank, prenosivu bateriju).

Napunite prenosivu bateriju strujom prije puta i imaćete dovoljno struje za naredna dva tri punjenja. Kada se vratite u sobu, možete opet dopuniti punjač. Tako vaš telefon možete puniti gdje god da se nalazite.