Povećanje akciza na cigarete nije uticalo na ulične cijene

Podijeli

Povećanje akciza na cigarete, što je nedavno dovelo do poskupljenja cigareta na tržištu za 30 centi po paklici, nije uticalo na cijene tog proizvoda na “crnom tržištu”, a što je bilo očekivano.

Sagovornici Portala Analitika, koja godinama kupuje cigarete pored jedne od pijaca u Podgorici svjedoče da se cigarete bez akciznih makrica mogu naći i u pojedinim piljarama, ali samo za “poznate” kupce. Zvanično, sivo tržište nije povećano. Tako makar tvde u Tržišnoj inspekciji. Oštrijom kontrolom u avgustu su oduzeli cigareta u vrijednosti oko 2.000 eura.

“Od kada su cigarete poskupile, kupujem ih od uličnih prodavaca”, kaže sagovornik Portala Analitika, dugogodišnji pušač, dodajući da za kutiju izdvaja 70 centi.

Portal piše da je kombinacija zavisnosti i siromaštva dovela do toga da u pojedinim naseljima se tačno znaju kuće u kojima se cigarete kupuju na crno.

“Svi smo sirotinja i kupci i prodavci”, kaže naša sagovornica.

Sivo tržište zvanično nije povećano, kažu u Tržišnoj inspekciji.

“Po uporednim podacima može se zaključiti da sivo tržište duvanskih proizvoda nije povećano u odnosu na prethodni period”, saopšteno je Portalu Analitika iz te institucije.

U Agenciji za duvan su bili neodređeniji. Kažu da je suviše kratko vrijeme da bi se moglo reći ima li više cigara van legalnih tokova.

“Nakon uvođenja novih akciza na cigarete, od koje su povećale cijene po paklici za oko 30 centi, prema podacima distributera duvanskih proizvoda, legalni promet cigareta u avgustu je bio na istom nivou kao prošle godine”, kažu u toj instituciji.

Dodaju da, s obzirom da je riječ o prodaji u samo jednom mjesecu, i to ljetnjem, kada je prisutan i uticaj turističke sezone, nije realno donositi validan zaključak o stanju na tržištu cigareta.

“U ekonomskom smislu, analiza ima smisla samo ako se posmatra određena vremenska serija, pa bi se pouzdanija procjena mogla imati tek po isteku kalendarskle godine”, kažu u Agenciji.

Bolja naplata akciza

I odgovore koje smo dobili od Uprave carina su na tom fonu. Navode da bilježe stalan trend povećanja naplate akciza na cigarete.

U avgustru su naplatili oko 5,8 miliona eura, 2,8 odsto više nego lani u isto vrijeme. Procjene za septembar govore da je naplata bolja za čak 41,5 odsto u odnosu na lani, kada je prihodovano oko 5,1 milion eura.

”Takođe, i za oktobar i novembar je izvjestan porast naplate akciza na cigarete”, kažu u Upravi carina.