Počele rezervacije za iPhone 8 u Crnoj Gori ali bez cijena, pogledajte koliko košta u Srbiji i Hrvatskoj

Podijeli

Sva tri mobilna operatora u Crnoj Gori, Crnogorski Telekom, Telenor i M:tel oglasili su naručivanje novih Apple-ovih telefona, iPhone 8 i iPhone Plus, čija će zvanična prodaja tek 20. oktobra.

Operatori, međutim, nijesu objavili ključnu stvar – cijene, tako da svi koji naruče telefon u međuvremenu moraju računati na faktor iznenađenja. Mada, koji god proizvod da je u pitanju, a posebno nešto očekivano skupo kao što je najnoviji model iPhone-a, naručivanje bez saznanja o trošku je u najmanju ruku hazarderski.

Za razliku od Crne Gore, mobilne kompanije i ovlašćeni prodavači u Srbiji i Hrvatskoj već su objavili cijene. Koje su očekivano visoke, posebno ako se uzme u obzir da će najjači model, iPhone X, ako se ispoštuju obećanja, biti dostupan tek krajem novembra.

Za kupovinu iPhone 8 u Srbiji, bez ugovora, moraćete izdvojiti od 900 do 1.200 eura (u dinarskoj protivvrijednosti), u zavisnosti koji model i sa koliko interne memorije izaberete. Ukoliko uzimate preko ugovora a u zavisnosti od paketa koji koristite, nabavka novog iPhone-a koštaće vas između 680 i hiljadu eura.

U Hrvatskoj su cijene više, pa će tamošnji Apple zaljubljenici za novi iPhone morati da odvoje oko 1.200 eura za model iPhone 8 od 64GB memorije, dok će one koji požele najjaču verziju, iPhone 8 Plus sa 256GB to zadovoljstvo koštati skoro 1.500 eura.

Uz pakete mobilne telefonije kod hrvatskih operatora, prosječna cijena novog iPhone-a je 800 eura.

Wireless punjenje dodatno košta

Iako je opcija bežičnog punjenja jedna od glavnih karakteristika nove generacije Apple-ovih smartfonova, to će vas dodatno koštati.

To i nije neko iznenađenje, s obzirom da su korisnici Appleovih uređaja navikli da se svaki dodatni dio koji fali telefonu dodatno naplaćuje i to po ne baš povoljnim cijenama. Osim što “krvavo” platite da biste nosili novi Appleov proizvod, moraćete da doplatite za sve ostalo.

Poseban uređaj koji omogućava punjenje bez kabla na telefonu prodaje se zasebno i, prema dostupnim informacijama, koštaće od 30 do 40 eura.