Smjena na listi kineskih bogataša

Podijeli

Donedavno najbogatiji Kinez Vang Đianlin prepustio je krunu nekretninskom mogulu. S 43 milijarde dolara na vrhu Hurunove ljestvice kineskih milijardera objavljene u četvrtak, nalazi se Ksu Điajin. Radi se o osnivaču i predsjedniku kompanije Evergrande Group koja je jedan od najagresivnijih nekretninskih preduzimača u zemlji.

Proboj na prvo mjesto Ksu može zahvaliti eksploziji cijene dionice Evergrandea na Hongkonškoj berzi koja je u godinu dana uvećala vrijednost pet puta. Cijena dionice skočila je uprkos zabrinutosti analitičara nivoom Evergrandeove zaduženosti koja je prošle godine snažno porasla.

Drugo i treće mjesto zauzimaju osnivači internet divova Tencent i Alibaba. Prvi čovjek “kineskog Facebooka” Poni Ma izbio je na drugo mjesto s 37 milijardi dolara dok se imovina Džaka Ma smanjila za dva odsto na 30 milijardi dolara. Osnivač Alibabe je “siromašniji” jer je izašao iz vlasništva finansijske podružnice Ant Financial. No, Alibaba je pravi rasadnik kineskih milijardera – na Hurunovoj ljestvici nalazi se 43 akcionara Alibabe i Ant Financiala.

Dosadašnji lider Vang Đianlin pao je na peto mjesto s imovinom od 23 milijarde dolara, četvrtinu manje nego prošle godine.

Vang je izgradio Dalian Vandu, poslovno carstvo koje se od nekretnina proširilo na lanac američkih kino-dvorana, holivudske filmske studije te španski fudbalski klub Atletico Madrid.

No, dionice kompanije, kako prenose agencije, strmoglavile su se nakon što su vlasti u junu naložile bankama usporavanje kreditiranja kompanija koje znatno ulažu u inostranstvu. Time je Peking pokazao zabrinutost da bi rastući korporativni dug mogao destabilizovati ekonomiju.