Njemačka kompanija prijeti aktiviranjem garancija zbog duga Budve od 18 miliona eura

Podijeli

Njemačka kompanija “WTE”, koja je izgradila dio sistema za prečišćavanje otpadnih voda u Budvi, poručila je da čeka pregovore sa Ministarstvom finansija i lokalnom samoupravom o izmirenju 18 miliona eura duga.

Nadaju se da neće biti potrebe da aktiviraju državne i opštinske garancije date za taj projekat, javlja RTCG.

“WTE se nalazi pred bankrotom i zato smo primorani da se obratimo Opštini Budva i Ministarstvu finansija, kako bi razgovarali o izmirenju obaveza iz ugovora. Nadamo se da nakon tih razgovora nećemo morati da aktiviramo državne i opštinske garancije”, istakao je predstavnik te kompanije Huberto Sute.

On je kazao da mjesecima pokušavaju da se dogovore sa lokalnim vlastima Budve.

Predsjednik Opštine Dragan Krapović nije se javljao na pozive RTCG, a odgovor nije bilo moguće dobiti ni od Ministarstva finansija.

Krapović je ranije saopštio da je stopirao isplatu prema njemačkoj kompaniji na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva, zbog sumnji da je kriminalna organizacija sa Svetozarom Marovićem u tom poslu oštetila budvansku kasu za tri miliona eura.

Šute, pak, smatra drugačije:

”Krapović će vam kazati da nema nikakvog pismenog zahtjeva Specijalnog tužilaštva koje je i nama 2016. godine potvrdilo da se ne vodi nikakav postupak protiv naše kompanije”, dodao je on.

Ni iz tužilaštva nema potvrde za ovakve tvrdnje.

Ugovor s njemačkom kompanijom, vrijedan više od 58 miliona eura, potpisan je 2009. godine a dio postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u funkciji je od jula 2014. godine.