Bil Gejts najbogatiji stanovnik Zemlje četvrtu godinu zaredom, osnivač Facebooka se probio na peto mjesto

Podijeli

Ova godina je rekordna za najbogatije ljude na Zemlji, a broj milijardera je u proteklih 12 mjeseci povećan čak 13 odsto na 2.043.

To je najveći broj milijardera u posljednjih 31 godinu koliko magazin Forbes rangira bogatstvo svjetskih bogataša i prvi put je premašio brojku od dvije hiljade.

Ukupno bogatstvo te grupe poraslo je 18 odsto a 7,67 triliona dolara, što je takođe rekord, javlja Forbes a rast broja milijardera je najveći ikada. Odnos onih koji su uvećali svoje bogatstvo su u odnosu na one koji su gubili bio je veći od tri naprema jedan.

Osivač Microsofta, Bill Gates je na vrhu liste najbogatijih već četvrtu godinu za redom, sa imovinom vrijednom 86 milijardi američkih dolara. On je za proteklih dvanaest mjeseci svoje bogatstvo uvećao za čak 11 milijardi. Ipak, najveći dobitnik u ovom periodu bio je Jeff Bezos iz Amazona, koji je svoje bogatsvo za 12 mjeseci uvećao za 27,6 milijardi na ukupno 72,8 milijardi dolara, što ga je sa petog mjesta lansiralo u top tri Forbesove liste.

Na drugom mjestu je magnat Warren Buffett sa skoro 15 milijardi dolara a slijedi osnivač Zare, Amancio Ortega, sa 4,3 milijarde vrijednom imovinom.

Na petu poziciju popeo se osnivač Facebooka, Mark Zuckerberg koji je svoje bogatstvo u proteklih 12 mjeseci uvećao na ukupno 11,4 milijarde dolara. Za njim je Carlos Slim iz Meksika koji je ispao iz prve Forbesove petorke.

Na listu su se probila i 195 novih imena a najviše iz Kine, njih 76 i SAD-a, odakle stiže 25 novih milijardera.