Pogledajte kako se štampaju euri

Podijeli

Svi volimo šuškanje novčanica eura a Evropska centralna banka (ECB) je prethodnih godina ušla u projekat zamjene starih novčanica novim, sa inoviranim dizajnom.

Prošlih godina je započet proces zamjene novčanica od 5 i 10 eura a u posljednje vrijeme ste s bankomata ili sa šaltera banke mogli dobiti nove od 20 eura. Nakon toga se očekuje novi izgled i banknote od 50 eura.

Novčanice eura su izrađene posebnom anti-falsifikativnom tehnikom, sa specijalnim zaštitnim segmentima, a ECB je odlučila da objavi video u kojem se vidi proces nastanka popularne evropske valute:

Da podsjetimo, na prednjoj strani novčanica nalaze se kapije koje predstavljaju otvorenost i gostoprimstvo zemalja članica EU, dok se na poleđini nalaze mostovi koji simbolizuju zajedništvo i međusobnu saradnju zemalja.

Jedina razlika na banknotama je početno slovo u serijskom broju po kome se može poznato iz koje zemlje dolazi euro-novčanica. Neka su slova već rezervisana za zemlje koje će u narednih nekoliko godina uvesti euro kao valutu.

Zanimljivo je da Slovenija, iako članica eurozone, ne štampa euro, nego je novčanice, zbog visokih troškova štampanja, unajmila od stranih banaka.

Interesantna je potreba i zahtjev u nekim evropskim državama za uvođenje novčanice od jednog eura (paralela sa dolarom), ali takođe i problematika sitnog novca, koji nijesu omiljeni u nekim državama.

Više o evropskoj valuti čitajte ovdje.