U 80 odsto prehrambenih proizvoda za bebe ima arsena

Ilustracija

U velikom broju prehrambenih proizvoda za malu djecu pronađene su opasne hemikalije, pokazalo je istraživanje neprofitne organizacije The Label Clean Project u kojem se navodi da je riječ o arsenu, olovu, kadmijumu i akrilamidu.

Grupa američkih naučnika analizirala je 530 različitih grickalica, žitarica i napitaka kupljenih u posljednjih pet mjeseci, prenosi Independent.

Ustanovili su da od 65 odsto analiziranih proizvoda čak njih 65 odsto sadrži arsen, 58 posto kadmijum, 36 odsto olovo i deset odsto akrilamid.

Otkriveno je i da 80 odsto adaptiranog mlijeka za dojenčad sadrži arsen, toksin koji Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) povezuje s nizom zdravstvenih problema, poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i karcinoma. Velike količine arsena otkrivene su i u proizvodima na bazi riže.

Arsen u rižu dospijeva za vrijeme njenog rasta zbog industrijskih otrova i pesticida u zemlji. Evropska unija je u januaru 2016. propisala najvišu dopuštenu količinu arsena kako bi smanjila izloženost djece tom teškom metalu. Dopušteno je do 0,1 miligrama arsena po kilogramu riže.

Najveći problem, kada je riječ o arsenu u riži je činjenica da brojni prehrambeni proizvodi za djecu i dojenčad sadrže rižino mlijeko kao zamjenu za kravlje mlijeko. A to je najosjetljivija populacija. Podaci u stručnoj literaturi o prisutnosti arsena dokazuju da rižini vafli, rižine oblatne, rižini krekeri i rižini kolačići mogu sadržavati velike količine anorganskog arsena, zbog čega mogu znatno povećati prehrambenu izloženost dojenčadi i male djece tom hemijskom spoju.

Istraživanje je pokazalo da moderna hrana za djecu sadrži 70 odsto više akrilamida od prženih krompirića, a ta se hemikalija povezuje s oštećenjima mozga i reproduktivnim problemima.

Utvrdili su i da je 60 odsto proizvoda s oznakom „BPA free“ bilo pozitivno na bisfenol A, industrijsku hemikaliju koja se koristi za izradu plastike.

Preveo: Poslovni

oktobar 28, 2017 at 5:10 pm