Crna Gora najveće gradilište za kompanije iz BiH

Podijeli

Vijest da je kompanija Euro-asfalt iz Sarajeva za samo devet mjeseci u Crnoj Gori sa Direkcijom za saobraćaj potpisala tri ugovora vrijedna milionske vrijednosti i nije neka novost, s obzirom da tamošnji građevinari dobijaju sve više poslova kod nas.

Da je Crna Gora postala najveće gradilište za kompanije iz BiH govori i statistika: Bosanskohercegovačke kompanije su prošle godine u inostranstvu obavile radove vrijedne 116,1 miliona konvertibilnih maraka a najviše u Crnoj Gori, gdje je ugovoreno posla vrijednog skoro 20 miliona maraka. Euro-asfalt je nedavno potpisao ugovor o gradnji obilaznice kod Rožaja, vrijedne 20 miliona eura. Taj posao će svakako “zabetonirati” liderski status Crne Gore u građevinskom sektoru BiH.

Bosanska firma gradi obilaznicu kod Rožaja vrijednu 20 miliona eura

Crna Gora je na drugo mjesto potisnula Albaniju, koja je godinama bila najvrjednije građevinsko tržište za bh. kompanije. U Albaniji je građevinski zamah splasnuo nakon što je Energoinvest realizovao ugovor o izgradnji dalekovoda Tirana – Morine, kojim su povezani Kosovo i Albanija.

Značajni poslovi obavljeni su u i Sloveniji, gdje Euro-asfalt gradi autoput u vrijednosti 17,8 miliona KM i Njemačkoj u vrijednosti 17,6 miliona KM, gdje su BiH kompanije angažovane uglavnom na osnovu detašmana, piše Avaz.

Vrijednost radova u Hrvatskoj iznosila je prošle godine 7,6 miliona KM.

Na afričkom kontinentu realizacija BiH kompanija iznosila je 10,5 miliona KM, i to uglavnom u Alžiru, Etiopiji i Keniji, dok su u Aziji obavljeni poslovi vrijedni 5,4 miliona KM, od čega najvećim dijelom u Iraku.

Prosječan broj angažovanih radnika iz BiH u inostranstvu na kraju prošle godine bio je 689.