Norveške investicije porasle nakon ulaska Crne Gore u NATO

Podijeli

Arne Sanes Bjornstad, koji je kao ambasador Norveške u Beograd zadužen i za Crnu Goru i Makedoniju, ukazao je na povećanje investicija Norveške u Crnu Goru, nakon što je država postala članica NATO.

“To nije direktno povezano sa NATO, to je povezano sa činjenicom da se investitori osjećaju sigurnije. Kada je riječ o Srbiji, ne morate da se pridružite NATO, ali je sve povezano sa sajber bezbjednošću. To je pitanje povjerenja, koliko je bezbjedna investicija i koliko brzo Srbija može da se pridruži Uniji. Tako da je to pitanje spoljne politike, ali i ekonomije”, istakao je Bjornstad u razgovoru za Tanjug.

Iako njegova zemlja nije članica EU što, kako kaže, sebi može da priušti, ambasador je kao najbolji argument za članstvo u EU ili NATO naveo da je to zapravo “jeftinije rješenje” i da se time može ostvariti ekonomski profit.

Ambasador je primijetio i da je Srbija, ukoliko se pogleda ko su njeni trgovinski partneri i donatori, već prilično integrisana u Zapad.

“Norveška je, na primjer, mnogo veći donator i investitor u Srbiji od Rusije, koja je mnogo veća zemlja”, primetio je on.