iPhone X u samo jedan vikend prodat u više komada od iPhonea 8

Podijeli

Prognoze su bile tačne, iPhone X odmah je počeo obarati rekorde prodaje i to se vidi prema brojkama nakon prva dva dana od službenog predstavljanja tog najskupljeg pametnog telefona na svijetu.

Zauzima 0,93 odsto iOS tržišta, a istraživanje kojim se to pokazuje je proveo Localytics, s naglaskom da su rezultati pristigli na osnovu korišćenja aplikacija.

Dakle, svi oni koji još čekaju da im uređaj stigne na kućnu adresu ili lokalne trgovine, nijesu obuhvaćeni u istraživanju. Zato jeste 2,7 milijardi uređaja i 37 hiljada aplikacija koje su barem jednom otvorene na nekom od svih njih. U cijelom tom “bazenu” 70 miliona jesu oni s iOS operativnim sistemom, a 0,93 odsto čini iPhone X. To je u brojci 651 hiljada uređaja.

Ne čini se mnogo za Appleove prilike, ali nadmašilo je prodaju iPhone 8 i 8 Plus, koji su nakon prva dva dana prodaje dosegnuli tek 0,7 odsto. Dokaz je to da korisnike ta dva modela nijesu previše interesovala, najviše jer u odnosu na prošlogodišnji iPhone 7 i 7 Plus nije bilo nekih značajnijih poboljšanja. Iako, ruku na srce, da iPhone X nije najavljen, prodaja “osmica” bila bi više nego zadovoljavajuća.

Kako god, iPhone X nije blizu onoga što su uspjeli iPhone 6 (2,3 posto), iPhone 6S (1,3 posto) i iPhone 7 (1,2 posto) modeli kad su tek stigli na tržište. No, treba znati i da niko dosad nije bio toliko limitiran po pitanju dostupnosti kao iPhone X pa zato ovo istraživanje još nema smisla. Imaće nakon desetak dana, kad će svi oni koji su uspjeli obaviti prednarudžbu imati uređaj u rukama, piše ICTbusiness.

Dok se to ne dogodi, situacija je takva da iPhone 7 zauzima 19,74 odsto iOS tržišta, slijedi iPhone 6S s 18,58 odsto, a na trećem je mjestu iPhone 6 sa 16,77 odsto.

Zanimljivo, iPhone 5S ima 6,43 posto udjela, iPhone 5C 1,51 posto, iPhone 4S 0,58 posto i iPhone 4 0,14 posto. Slab rezultat i dalje blježe iPhone 8 Plus (2,18 posto) i iPhone 8 (1,68 posto).