Uber suočen s istragama nakon priznanja o hakovanim podacima korisnika

Podijeli

Uber je suočen s mnoštvom poziva za pokretanjem istrage nakon priznanja kako je pokušao zataškati da su krajem 2016. godine bili hakovani podaci 57 miliona korisnika njegovih usluga.

“Odbor za trgovinu u američkom Senatu trebalo bi da održi saslušanje na kojem bi od Ubera zahtijevao pojašnjenje takvog strašnog kršenja tajnosti ličnih podataka i neobjašnjivo kašnjenje u informisanju svojih korisnika i vozača o tome”, objavio je na Tweeteru američki senator Ričard Blamental iz Konektikata.

Predstavnik savezne države Nju Džersi, Frank Palone, demokrata u Odboru za enegetiku i trgovinu u Zastupničkom domu američkog Kongresa, pozvao je Američku komisiju za trgovinu (FTC) da istraži kompaniju, stoji u izjavi objavljenoj takođe na Tweeteru.

Iz federalnog regulatora su saopštili da su svjesni počinjenog prestupa te da će istražiti taj incident.

“Pažljivo analiziramo ozbiljna pitanja koja su se pojavila”, kazao je glasnogovornik FTC-a u saopštenju za agenciju DPA a prenosi Hina.

Državni tužioci saveznih američkih država Masačusets, Konektikat i Njujork, kazali su da će istražiti Uber i utvrditi kako je postupio u vezi hakovanja, piše agencija Bloomberg.

Uber je takođe suočen s istragama i u Evropi vezanim za spomenuti incident.

Britanska kancelarija povjerenika za informiranje (ICO), kako su saopštili, u direktnom je kontaktu s kompanijom.

“Kao što bi britanski građani i očekivali, ICO je u neposrednom kontaktu s kompanijom kako bi utvrdio brojke i koji je tip ličnih podataka moguće ugrožen”, stoji u saopštenju zamjenika povjerenika Džejmsa Dipl-Džonsona.

Vlasti u Italiji i Holandiji pokrenule su istrage vezane uz Uberove poslovne prakse, objavio je Bloomberg.

Uber je priznao u utorak da je 2016. bio upoznat s krađom podataka koji se tiču 57 miliona korisnika širom svijeta i preko pola miliona vozača u Sjedinjenim Državama. Američka tehnološka kompanija navodno je platila hakerima da sve zataškaju.