Trideset stvari koje će zastariti do 2020.

Podijeli

Tehnologija se razvija nevjerovatnom brzinom u današnjem svijetu – toliko brzo da nam telefoni koje vidimo u filmovima starim tek par godina izgledaju zastarjelo.

Stoga se ne smijemo zakleti šta nam donosi bliska budućnost ali zato je očigledno koje stvari nepovratno idu u prošlost.

Business Insider donosi 30 uređaja i stvari koje će biti zastarjele već za dvije godine, do 2020.

Štampane novine i magazini

Teen Vogue i Nylon su se nedavno pridružili magazinima koji su odlučili da prekinu da se štampaju na papiru te da u potpunosti pređu online. Imamo osjećaj da će ova praksa biti nastavljena i u narednom periodu.

Digitalne kamere

Pametni telefoni već godinama imaju ugrađene kamere koje vam omogućavaju snimanje u HD kvalitetu, što je nekad popularne male kamere izbacilo “iz mode” kao suvišan uređaj.

Hard diskovi

Sve se češće koriste cloud usluge koje vam omogućavaju pristup datotekama od bilo kud i sa bilo kog uređaja priključenog na internet.

“Fleške”

Nekad nezaobilazni “flash” drajvovi omogućavali su nošenje podataka u džepu, ali kada imate cloud, i to postaje suvišan teret.

Papirne auto-mape

Sjećate li se velikih, nezgrapnih mapa koje smo nosili na putovanjima, kako bi lakše našli destinacije? E, otkad je Google Maps razvijen tako dobro, sa “korak-po-korak” instrukcijama, papirne ponjave su konačno otišle u smeće.

Standardni GPS uređaji za auta

Slično kao sa papirnim mapama, dešava se i sa GPS uređajima poput klasičnog Garmina. Aplikacije na mobilnom telefonu koji okačite na vjetrobran često će vam biti korisnije i funkcionalnije.

Papirna dokumenta

Sa Google Docs i digitalnim potpisima koji postaju standardni, ugovori, medicinska dokumenta i ostala papirologija će polako napustiti papirnu formu.

Fax mašine

Priznajmo – faksovi su davno trebali da nestanu. Jednom kada nestanu papirni dokumenti, i ovi dinosaurusi će za njima.

CD-ovi

Ljudi sve rjeđe kupuju muziku, makar u toj fizičkoj formi. Streaming muzike uzima sve više maha a nema razloga da sumnjamo da će takvo puštanje muzike biti sve popularnije.

DVD i BlueRay plejeri

Servisi za filmove kao što je Netflix pretvoriće DVD i Blu-ray plejere u skupljače prašine.

Primanje računa poštom

Primanje računa u poštansko sanduče već postaje stvar prošlosti, ekspanzijom online plaćanja i mobilnim aplikacijama. Uskoro ćemo svi biti u prilici da račune podmirujemo klikom na računaru ili dodirom na mobilnom telefonu.

Kalkulatori

Većina telefona ima ugrađeni kalkulator, smanjujući potrebu za ovim smotanim uređajem sa samo jednom svrhom.

Stoni sat s alarmom

Slično kao sa kalkulatorima, i ulogu budilnika preuzeli su mobilni telefoni.

Analogni ručni satovi

Pametni satovi još nijesu spremni da zamijene pametne telefone, ali izgleda da su više nego sposobni da zamijene klasične satove koje nosimo na ruci.

Fiksne telefonske linije

Godina 2016. bila je prva u kojoj većina američkih domaćinstava nije imala fiksnu telefoniju, a čak 70 odsto Amerikanaca od 25-34 godine živjelo je u domaćinstava koje su imale samo bežičnu mrežu.

Javne telefonske govornice

Kompanija AT&T davno je najavila da će u potpunosti ukinuti javne telefonske govornice koje su postale besmislene sada kada svi imamo mobilni telefon.

Tipke na mobilnim telefonima

iPhone X, objavljen u septembru 2017, prvi je iPhone bez home tipke a i proizvođači Android telefona najavili su da će se otarasiti ovog, po njima, suvišnog fizičkog detalja.

Rječnici i enciklopedije

Sa internetom gdje se sve bilježi, klasični rječnici i enciklopedije nijesu više nezamjenljive.

Čekovne knjižice

S inovacijama kao što su e-banking i Apple Pay, pisanje čekova prilikom plaćanja postaje prevaziđeno. Budućnost finansija je definitivno u digitalu.

Lozinke

Apple je debitovao ove godine sa opcijom FaceID, dok je Microsoft sa tim počeo još prije fvije godine. Zaborvite slova, brojeve i specijalne karaktere – biometrijske šifre postaće standard.

Daljinski upravljači

Nećete više morati da tražite daljinske upravljače i mijenjati im baterije, jer će glasovne komande na uređajima i kontrole na mobilnom telefonu preuzeti taj posao.

Slušalice s kablom

Sa Apple-ovim AirPodsima, klasičnim slušalicama dani su odbrojani.

Punjači s kablom

I punjenje mobilnih uređaja ide ide ka wirelessu, ulaskom bežičnih stalaka za punjenje.

Parking uređaji

Šarmantni, ali prevaziđeni parking uređaji izgubili su smisao aktiviranjem plaćanja preko aplikacije.

Dostavljači

Bijela kuća je 2016. godine predvidječa da će 3,1 milion radnih mjesta u dostavi biti automtizovano, a Amazon je već predstavio Prime Air dostavu koju obavlja dron.

Ključevi za automobile

BMW je već objavio aplikaciju koja vlasnicima automobila omogućava da otključa vrata bez upotrebe ključa a u septembru su saopštili da razmišljaju kompletnu zamjenu ključa sa aplikacijom na mobilnom telefonu.

Turističke agencije

Godine 2000. u SAD-u je radilo 124.000 turističkih agenata. Četrnaest godina kasnije, taj broj je sveden na samo 74.000. Iako ljudski momenat čini rezevaciju putovanja prijatnom, lakoća interneta preuzima posao.

Sveske i rokovnici

Papirne sveske su skupe i teške, ne pominjući da postanu neupotrebive kad ih moramo nadopuniti, Prema univerzitetskim istraživanjima, visoko školstvo već prelazi na elektronske sveske i skripte.

Papirni računi

Trgovci će sve češće automatski slati račune na vaš e-mail, čime će papirići sa iznosom i nazivom usluge postati nostalgična prošlost.

Investitor.me/Business Insider